Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Древні язичницькі статуетки раптово знайшли у музейному сховищі

Важливо

Американський Фонд музею Альбукерке повернув Мексиці 12 древніх артефатків. Серед них – нефритові скульптури корінного племені ольмеків, фігурки з міста Сакатекас, чаші із гробниць та  глиняні фігурки, яким тисячі років. Їх випадково знайшли у сховищі музею Альбукерке п’ять місяців тому.

Про це повідомляє The Guardian.

Скульптури перебували у США в музеї Альбукерке 15 років – їх передав один із спонсорів. Ящик із статуетками забули у сховищі. Тепер після 5 місяців дослідження їх передали місцевому мексиканському консульству.

Як з’ясувалося, вони мають довгу історію мандрівок. У 1985 році одна із американок купувала артефакти у мексиканців, які продавали їх просто вздовж дороги у Мексиці. Деякі із унікальних знахідок вона купувала у дилерів у Новій Англії. А потім просто продала їх колекціонеру, який подарував статуетки музею.

Фото:  Nora Vanesky/AP

Консули передадуть фігурки Мексиканському національному інституту антропології та історії. Там вважають, що вони були виготовленій в західній Мексиці між 300 і 600 роками до нашої ери.

Загалом за останні п’ять років було знайдено 5,5 тис. артефактів, які належать корінним племенам Мексики і були виготовлені до іспанського завоювання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, влада Нью-Йорка повернула Італії 142 крадені предмети старовини вартістю близько $14 млн. Третину з них  вилучили у одного із найвідоміших у світі колекціонерів Майкла Стейнхардта.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі