Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найглибоководніша риба у світі дозволила зняти себе на камеру (ВІДЕО)

Важливо

Вчені з Австралії та Японії встановили новий рекорд — їм вдалося знайти та зняти на камеру найбільш глибоководну рибу з усіх коли-небудь знайдених. Риба належить до раніше невідомого виду та мешкає на глибині 8336 метрів. Вона має витримувати понад 80 мегапаскалів, що у 800 разів перевищує тиск на поверхні океану.

Про це розповідає The Guardian. 

Чергова спільна експедиція Центру глибоководних досліджень Університету Західної Австралії (UWA) та Токійського океанографічного університету розпочалася у вересні 2022 року. Вчені вже 15 років шукають і вивчають життя в глибоких місцях планети – западинах на дні північної частини Тихого океану, неподалік узбережжя Японії.

Цього разу об’єктом вивчення місії стали Японська западина, а також океанічні жолоби Ідзу-Огасавара та Рюкю глибиною близько 8 тис., 9.3 тис. та 7.3 тис. метрів відповідно. Вчені спускають у найглибші западини автономні модулі. Останні забезпечені наживкою та пастками для залучення та лову місцевих глибоководних істот.

Саме у жолобі Ідзу-Огасавара, на рекордній глибині 8336 метрів, на камеру потрапив раніше невідомий різновид ліпариса, або морського слимака. Вчені вважають, що ця істота мешкає на максимальній глибині, на якій може вижити будь-яка риба.

Ліпа́рисові – це родина донних морських риб ряду скорпеноподібних. Їх недарма називають “рибами-слимаками” — це дрібні риби зі драглистим, прозорим, позбавленим луски тілом. Така структура тіла допомагає їм вижити на глибині. Грає свою роль й відсутність плавального міхура, який є у багатьох інших риб. “Слимаки” поїдають найдрібніших ракоподібних, яких багато навіть на екстремальних глибинах.

Особина, що засвітилась перед камерою, виявилась маленьким і зовсім юним представником виду Pseudoliparis. Вчені не стали її виловлювати, а натомість впіймали кілька риб трохи вище у воді – на глибині 8022 метри. Ці рибини були ідентифіковані як Pseudoliparis belyaev. Судячи з усього, у ліпарисів, на відміну інших глибоководних риб, молодь мешкає глибше, ніж дорослі особини, зробили висновок дослідники. 

Фото – University of Western Australia

Вже за кілька днів в Японській западині, на глибині 8022 метри, вченим трипились ще дві особини ліпарисів вже відомого виду. Досі цих риб зустрічали лише одного разу – у 2008 році на глибині 7703 метри.

Істоти з роду Pseudoliparis мешкають і на мілководді, але деякі з них пристосувалися до життя в екстремальних умовах у холодних водах Арктики та Антарктики або в найглибших западинах світу.

Попередній рекорд риби на глибині був 8178 метрів – його зафіксували в Маріанському жолобі. На думку вчених, якщо новий рекорд і вдасться побити, то лише на кілька десятків метрів, адже глибина 8,2—8,4 км є максимальною для життя риб.

Глибоководний вчений Університету Західної Австралії Алан Джеймісон припустив, що риби змогли вижити на більших глибинах, ніж риби, знайдені в Маріанській западині, завдяки трохи теплішим водам Ізу-Огасавара. 

Як розповідало раніше BitukMedia, схожу на єдинорога рибу знайшли в темних водах глибокої печери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі