П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не ікла, а бивні: вчені відновили “зовнішність” гігантського доісторичного лосося

Важливо

Близько п’яти мільйонів років тому в річках Північної Америки плавав гігантський лосось. Припускають, що він виростав до 2,7 м завдовжки і мав неймовірно довгі ікла, як в шаблезубого тигра. Однак нові дослідження показали, що це не так. Цей “шаблезубий лосось” насправді мав шипоподібні бивні, схожі на бивні сучасного бородавочника.

Про це розповідає Iflscience.

Палеонтологи переглянули вигляд гігантського лосося Oncorhynchus rastrosus, який жив на півночі Тихого океану від дванадцяти до п’яти мільйонів років тому. Вперше гігантського лосося описали у 1970-х роках – цей вид вважався найбільшим представником сімейства Salmonidae, який коли-небудь жив на Землі. Ці рибини могли сягати 3 метрів завдовжки та важити понад 170 кг. Тоді дослідники припускали, що величезна істота мала два ікла шаблезубої форми, спрямованої в пащу. Її навіть називали “шаблезубим лососем”.

Однак у новому дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE, вчені з Орегонського університету в США повторно проаналізували скам’янілості Oncorhynchus rastrosus, які були знайдені в 2014 році. Тепер вони припускають, що ці зуби більше нагадують бивні такого парнокопитного ссавця як бородавочник, і виступали не донизу, а вбік.

Той самий бородавочник. Зовні він схожий на кабана з дуже великою головою. На спині та потилиці тварини є невелика грива. Ікла дорослої особини можуть сягати 60 см.

Дослідники точно не знають, навіщо лососю були ці бивні. Є припущення, що ікла, що виходять назовні, допомагали рибам боротися з іншими лососями або хижаками. За словами вчених, бивні також могли використовуватися самками для копання гнізд під ікру або обома статями, коли ті пливли вгору на нерест.

Малоймовірно, що ікла потрібні були для полювання на здобич, оскільки Oncorhynchus rastrosus, на відміну від сучасного близького родича вимерлого виду – чавичі (Oncorhynchus tschawytscha), не харчувався іншими рибами, а був фільтратором, що поїдає планктон. Для полювання на крихітних істот потужні ікла без потреби.

Порівняння розмірів доісторичного лосося (А), найбільшого з лососів (В), що нині живуть, і людини-рибалки (С) Зображення – Ray Troll

Цікаво, що моторошні зуби були як у самок, так і у самців Oncorhynchus rastrosus. Передбачається, що O. rastrosus, подібно до багатьох сучасних лососів були анадромними, тобто проводили більшу частину життя в морях, а нерестилися в річках, після чого гинули.

Як розповідало раніше BitukMedia, на одній із шахт штату Ґуджарат у Індії розкопали 27 хребців доісторичної змії. Вона могла сягати в довжину до 15 м і важити тонну. Vasuki indicus, так назвали вид, – найбільша змія із нині відомих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі