Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Важила тонну – розкопали рештки найбільшої відомої змії

Важливо

На одній із шахт штату Ґуджарат у Індії розкопали 27 хребців доісторичної змії. Вона могла сягати в довжину до 15 м і важити тонну. Vasuki indicus, так назвали вид, – найбільша змія із нині відомих.

Про це повідомляє The Guardian.

Новий вид розкопали у індійській шахті із видобутку бурого вугілля. Із 27 віднайдених хребців декілька зберігали положення таким, як воно було при житті тварини.

Оскільки не вдалося знайти повний скелет, науковці припускають, що тварина могла бути довжиною 11-15 м. Найбільший зі знайдених хребців має ширину 11 см. Діаметр тіла змії міг становити 44 см.

Плазуна назвали на честь Васукі – багатоокого і багаторотого змія в індуїзмі. На вигляд змія могла бути як величезний пітон і харчувалася, скоріш за все, предками тогочасних крокодилів. Рештки крокодилів та тогочасних черепах знайшли у вугіллі поруч. Ймовірно, змія була неотруйною, а полювала як і інші удави.

“Враховуючи його великі розміри, Васукі був повільним хижаком. Він полював із засідки, і душив своїх жертв, як анаконди та пітони. Ця змія жила в болотистій місцевості біля узбережжя в той час, коли глобально клімат був теплішим, ніж у наш час», — каже Дебаджіт Датта, керівник дослідження, докторант з палеонтології Індійського технологічного інституту Руркі.

Такі змії з’явилися близько 90 млн років тому і зникли 12 тис. років тому.

Васукі тепер замається із попереднім рекордсменом серед змій. Рештки виду, відомого як Titanoboa, розкопали у вугільній шахті Колумбії у 2009-му. Однак, яка зі змій була більшою, достеменно невідомо.

Як розповідало BitukMedia, у 2020-му тоді 11-річна Рубі Рейнольдс випадково знайшла на пляжі британського графства Сомерсет рештки іхтіозавра. Тепер палеонтологи кажуть – ймовірно, це найбільший відомий на сьогодні представник цих морських рептилій. При чому це був іхтіозавр-підліток.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі