Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Школярка знайшла рештки найбільшого відомого іхтіозавра

Важливо

У 2020-му тоді 11-річна Рубі Рейнольдс випадково знайшла на пляжі британського графства Сомерсет рештки іхтіозавра. Тепер палеонтологи кажуть – ймовірно, це найбільший відомий на сьогодні представник цих морських рептилій. При чому це був іхтіозавр-підліток.

Про це повідомляє The Guardian.

“Ймовірно, цей іхтіозавр представлює найбільшу морську рептилію, яку коли-небудь було описано”, – каже доктор Дін Ломакс із Брістольського університету.

В довжину іхтіозавр був близько 25 м – майже як синій кит. При тому, додають науковці, судячи з усього, він все ще ріс на момент своєї загибелі.

Хоча, доктор Ломакс відзначає, що це обережні припущення. Адже Рубі та її батько Джастін знайшли під час прогулянки на пляжі лише фрагменти кісток. Їх порівняли із іншими відомими зразками скелету іхтіозаврів. На цьому і базуються висновки.

Співавторами наукової роботи стали Рубі, її батько Джастін Рейнольдс, а також Пол де ла Саль, експерт з Музею морського життя юрського періоду в Дорсеті.

У 2016-му Поль знайшов на пляжі надкутову кістку іхтіозавра. У тварини вона була розташована у верхній і задній частині нижньої щелепи. У 2018-му її досліджував Ломакс. Він із колегами зрозуміли, що це новий вид, але не поспішав давати назву.

Тепер же таку ж кістку знайшла Рубі. Тож сумніву, що це новий вид немає.

Новий вид назвали  Ichthyotitan severnensis. Зникли такі тварини близько 202 млн років тому.

Як повідомляло BitukMedia, вчені з Університету Бата (Велика Британія) відкрили новий вид хижих морських динозаврів. Скам’янілість виявили у Марокко на фосфатній шахті на південний схід від Касабланки. За даними вчених, знайдені останки не збігаються з жодним з наявних зразків. Цей хижак домінував в океані 66 млн років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі