Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З “химерним” черепом та зубами-кинджалами: знайшли останки раніше невідомого морського ящера

Важливо

Вчені з Університету Бата (Велика Британія) відкрили новий вид хижих морських динозаврів. Скам’янілість виявили у Марокко на фосфатній шахті на південний схід від Касабланки. За даними вчених, знайдені останки не збігаються з жодним з наявних зразків. Цей хижак домінував в океані 66 млн років тому.

Про це розповідає BBC.

Древній хижак дістав назву Khinjaria acuta. Вона походить від арабського слова “хінхар”, яке означає “кинджал”, та латинського “acuta”, що означає “гострий”.

Хижак мав видовжений череп, розвинену щелепну мускулатуру і довгі зуби, схожі на кинджали. За словами фахівців, цей мозазавр мав довжину близько 7 метрів, але його зуби були більшими, ніж у великої білої акули.

Khinjaria acuta жив там, де зараз знаходиться Атлантичний океан. Хижак відрізнявся від інших відомих мозазаврів короткою мордою та подовженою задньою частиною черепа. Цю особливість автори дослідження назвали “химерною”.

Зображення – Nick Longrich

На думку вчених, дивна форма черепа призводила до того, що щелепа тварини стулялася досить повільно, але мала величезну силу укусу. Ймовірно, хижак харчувався великими видами риб, акулами чи навіть іншими мозазаврами.

Розквіт Khinjaria acuta, на думку вчених, припав на Крейдовий період між 145 млн і 66 млн років тому. Мозазаври не належать до динозаврів, а є далекими родичами сьогоднішніх комодських варанів та анаконд.

Як розповідало раніше BitukMedia, японські вчені виявили останки унікального мозазавра. Йдеться про істоту, яка, за даними палеонтологів, могла жити в Тихому океані понад 72 млн років тому. Хижака, аналогів якому немає в світі, називають “блакитним драконом” Вакаяма.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі