Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Народжена творити: у віці 8 років померла свинка-художниця Пігкассо (ВІДЕО)

Важливо

У Південній Африці померла 8-річна свиня на імʼя Пігкассо. Льоха жила в притулку для тварин у Південній Африці і “заробила” на своїх творах понад 1,2 млн доларів. А у 2018 році стала першою твариною-художником, чиї роботи представили на художній виставці.

Про це пише New York Post.

Талант свині до малювання помітила зоозахисниця Джоан Лефсон, яка і врятувала Пігкассо від загибелі на скотобійні у віці чотирьох тижні від народження у травні 2016 року. Свиню назвали на честь відомого художника Пабло Пікассо.

Ще поросятком Пігкассо нещадно гризла більшість предметів у своєму стійлі, але до пензликів ставилася вкрай дбайливо. Невдовзі тварина навчилася тримати пензель у роті й почала малювати на полотнах різнокольорові смуги, кола, ініціали та інші фігури.

Фото – Sanctuary SA / CATERS NEWS

Талановита свиня “заробила” на своїх картинах понад 1,2 млн доларів і була названа найуспішнішим художником-нелюдиною у світовій історії. Серед шанувальників її творчості є і знаменитості. Так, роботи Пігкассо зберігаються в колекціях Еда Вествіка і тенісиста Рафаеля Надаля.

У 2018 році свиноматка стала першою художницею-твариною, яка організувала персональну виставку, яка пройшла у V&A Waterfront у Кейптауні, ПАР. Потім її роботи експонувались ще на кількох виставках у Нідерландах, Німеччині, Франції, Китаї та Великій Британії.

Одну з її найдорожчих робіт, під назвою Wild and Free, продали німецькому покупцеві більш ніж за 25 тис. доларів, встановивши офіційний світовий рекорд як найдорожчий твір мистецтва, коли-небудь намальований твариною.

Улюбленицю публіки називали “фігурою, що надихає” і говорили, що “у неї був нюх на мистецтво”. Кожну свою роботу Пігкассо підписувала, вмочуючи морду в червону фарбу та притискаючи її до готового виробу. Остання робота Пігкассо називається “Овація”.

Причиною смерті 450-кілограмової Пігкассо став хронічний ревматоїдний артрит. Її стан погіршувався з вересня 2023 року, через хворобу свиня почала кульгати на задні ноги.

“Ми дуже засмучені, що з життя пішла така надихаюча фігура. Але ми вдячні за її прожите життя й ті глибокі зміни, які вона зробила”, — прокоментувала власниця Пігкассо 52-річна Джоан Лефсон.

Свинка жила і малювала у Farm Sanctuary SA, некомерційному фонді, який надає безпечний притулок для врятованих сільськогосподарських тварин у Франшхуку.

“Її спадщина продовжує жити в заповіднику, а нашою місією стало надихати всіх на створення добрішого і стійкішого світу”, — додала Лефсон.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США пес на ім’я Ван Гог провів свою першу виставку картин. Цей собака, так само як і всесвітньовідомий голландський художник, залишився без вуха і навчився малювати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі