Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У новій українській антарктичній експедиції третина – жінки

Важливо

11 березня до станції “Академік Вернадський” вирушила 29-а антарктична експедиція. Вперше за останні 27 років в експедиції працюватиме 4 жінки із числа 9 наукових співробітників. Загалом у складі експедиції 15 чоловік.

Про це Національний антарктичний науковий центр повідомив у Facebook.

Це вже третя ротація українських полярників за два роки повномасштабної війни. У антарктичному науковому центрі кажуть – знаходити нових членів експедиції дедалі складніше, адже багато полярників та ідеальних кандидатів воюють на фронті.

Цього разу у складі команди 9 науковців: по три біологи, метеорологи та геофізики, а також 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик).

Серед команди чотири жінки. Для геофізикині Анни Соіни це вже друга зимівля в Антарктиді – раніше вона була в 25-й УАЕ у 2020-2021 роках.

У команді 10 новачків. Першу свою експедицію їдуть біологиня Тетяна Баглай, метеорологиня Валентина Гарбарчук, лікарка Іванна Котурбаш.

Загалом же така кількість жінок вирушає до Південного полюса вдруге – раніше стільки полярниць було лише у другій УАЕ 1997-1998 років.

Як повідомляло BitukMedia, рік тому 14 українських полярників воювали проти російського повномасштабного вторгнення. Колеги називають їх “бойовими пінгвінами”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі