Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Із золотом та скарбами: знайдено гробницю невідомого древнього правителя

Важливо

У районі міста Ель-Каньо в Панамі археологи виявили гробницю доколумбових часів, заповнену скарбами. Поховання, ймовірно, належить одному з вождів Кокле і датоване 750 роком н.е. Всередині знайшли безліч цінних похоронних приношень.

Про це повідомляє Live Science.

Вчені датують знахідку кінцем VIII століття нашої ери і вважають, що вона призначалася для якогось знатного чоловіка. Всередині знаходиться велика кількість предметів із золота та кераміки.

Серед іншого дослідники знайшли п’ять прикрашених нагрудників (пекторалей), два пояси із золотих намистин, чотири браслети, дві сережки із зображенням чоловіка та жінки, сережки у вигляді двох крокодилів, бісерне намисто, сережки із покритих золотом зубів кашалота, кілька золотих тарілок, два дзвіночки, кістяні флейти, а також браслети та спідниці із собачих зубів. Ця різноманітна колекція є свідченням культурного та соціального багатства суспільства Кокле.

Антропоморфна золота фігурка, знайдена в похованні в Панамі. Фото – Ministry of Culture
Крупний план одного із золотих артефактів, знайдених на місці розкопок в Панамі. Фото – Ministry of Culture

На високий статус небіжчика вказує й те, що поруч з ним поховані слуги, яких принесли в жертву.

Джулія Майо, директорка Фонду Ель-Каньо та керівник археологічного проєкту, зазначила, що розкопки ще тривають і це ускладнює визначення точної кількості похованих людей.

Фото – Ministry of Culture

Ель-Каньо відомий своїм некрополем з гробницями та кам’яними монолітами, що датуються 700-1000 pp. н.е. Лінет Монтенегро, директорка департаменту культурної спадщини Панами, заявила, що це відкриття знаменує продовження розкопок в Ель-Каньо.

Поховання володаря Кокле в положенні обличчям донизу, що було звичною практикою в цій культурі, часто над останками жінки, додає ще один рівень культурної значущості. Ель-Каньо, заснований близько 700 р. н. е. і покинутий у 1000 р. н. е., приніс значні археологічні відкриття. Ця конкретна знахідка, з її унікальними особливостями, проливає світло на поховальні практики суспільства Кокле

Як розповідало раніше BitukMedia, гробницю, “запечатану” одразу трьома способами захисту від мерців, виявили дослідники античного міста Сагалассос на південному заході сучасної Туреччини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі