П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ближче, ніж деякі супутники – повз Землю пролетить великий астероїд

Важливо

У ніч із 26 на 27 січня повз Землю пролетить великий астероїд 2023 BU. Він наблизиться до планети ближче, ніж орбіти деяких штучних супутників.

Про це повідомляє ВВС.

2023 BU максимально зблизиться із Землею, пролітаючи над півднем Південної Америки о 02:27 за київським часом. Він пройде від нашої планети на відстані 3,6 тис. км.

Астероїд перетне орбіту телекомунікаційних супутників і підлетить до Землі ближче, ніж знаходяться вони. Астрономи сподіваються, що супутники не постраждають.

2023 BU не загрожує Землі – він має діаметр від 3,5 м до 8,5 м у різних ділянках, і якби прямував на пряму до нашої планети, що розпався б у верхніх шарах атмосфери. Для порівняння, кажуть астрономи, метеорит у російському Челябинську у 2013-му мав діаметр 20 м. Він вибухнув в атмосфері, від ударної хвилі у будинках повилітали вікна, але суттєвої шкоди не завдав.

Однак зустріч із Землю змінить орбіту астероїда. Якщо до цього 2023 BU обертався довкола Сонця за приблизно круговою орбітою приблизно такої ж довжини, як і Землі, то від цієї ночі вона стане більш витягнутою. Тривалість одного року на астероїді зросте від 359 днів до 425 днів.

Як повідомляло BitukMedia, китайські науковці І Ян та Сяодун Сонг із Пекінського університету припускають, що внутршінє ядро Землі могло зупинитися у своєму обертанні і навіть почати обертатися у напрямку, протележному планеті. Такого висновку науковці дійшли після спостережень за землетрусами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі