Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ядро Землі може припинити обертатися – науковці помітили дивну тенденцію

Важливо

Китайські науковці І Ян та Сяодун Сонг із Пекінського університету припускають, що внутрішінє ядро Землі могло зупинитися у своєму обертанні і навіть почати обертатися у напрямку, протилежному планеті. Такого висновку науковці дійшли після спостережень за землетрусами.

Про це повідомляє CNN.

Земля утворена корою, мантією, внутрішнім і зовнішнім ядрами. По напівтвердій мантії рухаються літосферні плити і вона ж виливається із вулканів у вигляді лави. Ядро Землі має радіус близько 3,5 км. Зовнішнє ядро рідке, а внутрішнє – тверде, тому воно обертається зі швидкістю, відмінною від обертання Землі. Ядро має радіус

Китайці вивчали сейсмічні хвилі від землетрусів і те, як вони проходять через ядро планети, і порівнлювали їх із результатами 1960-х років. За їх словами, з 2009 року сейсмічні дані перестали змінювалися з часом, різниця між ними була незначною. Це, вважають китайці, свідчить про те, що обертання внутрішнього ядра призупинилося і – можливо – воно навіть починає обертатися в сторону, протилежну рухові Землі.

Обертання внутрішнього ядра визначає магнітне поле, що утворюється у зовнішньому ядрі та врівноважується гравітаційними ефектами мантії. Знання того, як обертається внутрішнє ядро, може пролити світло на взаємодію цих шарів та інші процеси в глибині Землі.

Сяодун і Сонг припускають, що уповільнення руху внутрішнього ядра – це частина 70-річного циклу.

Хрвоє Ткалчич, геофізик з Австралійського національного університету, який не брав участі в дослідженні, вважає, що нічого катастрофічного не відбувається.

«Внутрішнє ядро не зупиняється повністю», — каже він. Результати дослідження означають, що внутрішнє ядро зараз більш синхронізовано з обертанням планети, ніж десять років тому, коли воно оберталося трохи швидше. Ткалчич досліджував обертання внутрішнього ядра і припускає, що цикл зміни його обертання насправді 20-30 років, а не 70.

Як повідомляло BitukMedia, Ендрю Маккарті, фотограф-аматор з США, відомий особливими зображеннями космосу. У своєму Twitter він опублікував новий знімок – цього разу деталізований портрет Сонця. Світлина з роздільною здатністю 164 мегапікселя дозволяє збільшити та розглянути подробиці на поверхні нашої головної Зірки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі