Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці виготовили фрикадельки з мяса тварини, що вимерла 4000 років тому (ВІДЕО)

Важливо

Фрикадельки м’яса вимерлого мамонта створила австралійська компанія Vow. Вони були вирощені в пробірці за допомогою ДНК тварини. Мета проєкту — продемонструвати потенціал м’яса, вирощеного з клітин без вбивства тварин.

Про це пише The Guardian.

Компанія з вирощування м’яса в пробірці Vow виростила фрикадельки в пробірці за допомогою елементів ДНК вимерлої тварини. Це сталось в Австралійському інституті біоінженерії університету Квінсленду за участі професора Ернста Вольветанга.

“Ми обрали волохатого мамута, тому що він символізує втрату біорізноманіття та зміну клімату”, – підкреслив засновник Vow Тім Ноуксміт. За словами істориків та археологів, мамонти вимерли через полювання на них людей. Також причиною зникнення тварин стало потепління, яке ознаменувало кінець останнього Льодовикового періоду. 

Нинішній експеримент пройшов дуже легко і швидко – весь процес зайняв лише кілька тижнів. За словами вчених, спочатку вони хотіли виготовити м’ясо додо, але не знайшли необхідних послідовностей ДНК. Натомість був необхідний зразок ДНК м’язового білка мамонта. Там, де в послідовності були прогалини, використовувалася ДНК слонів. М’ясо було вирощене всередині стовбурових міобластних клітин, взятих в овець. За словами творців фрикадельки, таке м’ясо можна вирощувати нескінченно. Цей процес можна повторити і з іншими тваринами, якщо мати їхню біопсію розміром з мигдаль, розповів Тім Ноуксміт.

Мітболи з мамута поки що ніхто не куштував – невідомо, як імунна система сучасної людини відреагує на незвичний білок. Проте очевидно, що експеримент продемонстрував потенціал м’яса, що культивується.

Раніше цій австралійській компанії вдалося створити 50 видів м’яса диких тварин, серед яких альпака, буйвол, крокодил, кенгуру, павич та різні види риб. У масовий продаж така продукція поки що не надійшла. Проте очікується, що вже цього року створене Vox м’ясо японської перепілки з’явиться в ресторанах Сінгапура.

“Мета – перевести кілька мільярдів м’ясоїдів зі споживання звичайного тваринного білка на споживання продуктів, які можуть бути виготовлені в електрифікованих системах. Ми вважаємо, що найкращий спосіб зробити це — винайти м’ясо. Ми шукаємо клітини, які легко вирощувати і які дійсно смачні та поживні, а потім змішуємо ці клітини для отримання по-справжньому смачного м’яса”, – наголосили у Vox.

Великомасштабне виробництво м’яса, особливо яловичини, завдає величезних збитків навколишньому середовищу. А його вирощування, на противагу, вимагає набагато менше землі та води, ніж тваринництво. Ще й без викидів метану, наголошують науковці.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські науковці вирощують мікробів, які утворюють чистий протеїн із повітря. Процес назвали ферментацією біомаси. Air Protein виготовляє продукт, який називає Air Meat – “м’ясом із повітря”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі