П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Технологія NASA – штучне м’ясо виробляють із повітря

Важливо

Команда науковиці Ліси Дайсон із Каліфорнії вирощує мікробів, які утворюють чистий протеїн із повітря. Процес назвали ферментацією біомаси. Заснована нею компанії Air Protein виготовляє продукт, який називає Air Meat“м’ясом із повітря”.

Про незвичайну технологію розповідає CNN.

Компанія Дайсон, яка розпочала роботу 2019-го, взяла за основу технологію NASA, розроблену ще у 1960-х. Ідея була в тому, щоб мікроби переробляли вуглекислий газ, який надихують астронавти.

Процес Air Protein схожий на бродіння йогурту чи сиру. Але замість того, щоб годувати мікробів цукром та молоком, їм дають CO2, азот і кисень. Нітроген є основою для молекул білка. Тож гази пропускаються через великі ферментаційні резервуари, де мікробна культура виробляє білок протягом декількох годин. Протеїн збирають, сушать і перетворюють на борошно, яке можна використовувати для виробництва замінника стейка шляхом додавання ароматизаторів і поживних речовин.

Дайсон має ступінь PhD із фізики. Вона сподівається, що її розробка дозволить боротися зі зміною клімату.

Світова харчова промисловість викидає близько 17,3 мільярдів метричних тонн CO2 щороку. На виробництво червоного м’яса приходиться 41% цих викидів. Вирощування сільськогосподарських тварини спричиняє 14,5% глобального вуглецевого сліду.

Як повідомляло BitukMedia, iзраїльська компанія Redefine Meat уклала партнерство з імпортером Giraudi Meats. Це допоможе стимулювати поставки до Європи стейків з “нового м’яса”. Його виготовляють на 3D-принтерах. Таке м’ясо вже подають у ресторанах деяких європейських країн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі