Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зеленський запропонував “українську формулу миру” на саміті G20 (ВІДЕО)

Важливо

Президент України Володимир Зеленський через відео-зв’язок виступив перед лідерами країни G20 на саміті на індонезійському Балі. Він запропонував українську “формулу миру”.

Відео розмістили на офіційному каналі Зеленського на YouTube.

Під час своєї промови Володимир Зеленський звертався до G19, натякаючи на те, що президент росіє володимир путін не приїхав на саміт.

У своїй промові Зеленський порівняв звільнення Херсону із операцією союзників “Оверлорд” у французькій Нормандії під час Другої світової.

“Вона ще не була крапкою в боротьбі проти зла, але вже визначала увесь подальший перебіг подій. Саме це ми відчуваємо зараз”, – сказав він.

Зеленський закликав не пропонувати Україні “компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю”. Натомість, він запропонував свою “формулу миру”. Вона складається із десяти пунктів:

1. Радіаційна та ядерна безпека.

2. Продовольча безпека.

3. Енергетична безпека.

4. Звільнення всіх полонених і депортованих.

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.

7. Повернення справедливості (компенсації за збитки, спецтрибунал)

8. Протидія екоциду.

9. Недопущення ескалації.

10. Фіксація закінчення війни.

Зокрема, Зеленський закликав відправити місію МАГАТЕ на усі чотири українські АЕС, розширити “зернову угоду” портами  Миколаїв та Ольвія у Миколаївській області, відправити спостерігачів ООН на об’єкти критичної інфраструктури в Україна та обмежити ціни на російські енергоресурси.

Також Зеленський закликав звільнити українських політв’язнів на повернути до України незаконно вивезених майже 11 тис. дітей. Також Зеленський закликав створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України та визначити механізм репарацій.

Також Зеленський закликав оцінити збитки екології України від війни, адже в Чорному морі після вторгнення загинуло 50 тис. дельфінів.

Щодо фіксації закінчення війни після виведення російських військ із усіх окупованих територій, то Зеленський запропонував долучити третю країну та ООН. Він сказав, що це може бути за схемою “зернової” угоди:  з одного боку — Україна, Туреччина та ООН, а з іншого боку — Росія, Туреччина та ООН.

Як повідомляло BitukMedia, 14 листопада 94 країни ООН підтримали резолюцію, в якому росію закликають відшкодувати збитки Україні, завдані під час збройної агресії. Для цього розроблять міжнародний механізм.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі