П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Падіння ракет у Польщі – що відомо наразі (оновлюється)

Важливо

Увечері 15 листопада стало відомо, що дві ракети упали у Люблінському воєводстві у селі Пшеводов Грубешівського району менш як за 5 км від кордону із Україною. Сталося це після масового ракетного обстрілу України, який провела росія. Снаряди упали біля зерносушилки, що призвело до загибелі двох людей. МЗС Польщі офіційно визнало, що ракети були вироблені в росії.

BitukMedia зібрало інформацію.

Після появи інформації про падіння ракет прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що негайно скликає Комітет національної безпеки. Але ближче до опівночі стало відомо, що Комітет збереться 16 листопада.

МЗС Польщі офіційно заявило, що на території Пшеводова впалa ракетa російського виробництва. Посла росії викликали до МЗС Польщі.

Близько 1:30 ночі 16 листопада прем’єр Польщі Матеуш Моравецький розпорядився негайно скликати нараду міністрів, які входять до силового блоку уряду.

У своєму виступі близько другої ночі президент Польщі Анджей Дуда сказав, що “нема переконливих доказів того, хто запустив цю ракету”. Хоч і сказав, що вона “скоріш за все” була російського виробництва.

Також Дуда заявив, що падіння ракети – це одиничний випадок і він не повинен повторитися в подальшому.

Влада Польщі підвищила готовність деяких військових частин на території країни. Польські ВПС підняли в повітря винищувачі з аеродрому Томашув-Любельський. На місце прибули армія та прокуратура. Також у мережі з’явилися кадри військової техніки, яка рухається до Пшеводова.

За словами Дуди, НАТО також перебуває у стані повної бойової готовності.

У американському Держдепі заявили, що не прагнуть ескалації із росією і “беруть паузу”, щоб розібратися у ситуації, яка сталася у Пшеводові. “Гіпотетичні сценарії” обговорювати публічно не будуть. Про це під час брифінгу заявив речник Держдепу Ведант Пател.

Українські митники закрили роботу пропускних пунктів з Підкарпатським воєводством Польщі. Через них не пропускають ні на в’їзд, ні на виїзд, повідомляють польські ЗМІ.

Поки невідомо, скільки було ракет. Повідомляли про два вибухи. Тепер у мережі є інформація, що ракета була одна. Потрібна перевірка інформація.

Президент Польщі Анджей Дуда переговорив із генсеком НАТО Йєнсом Столтенбергом та головою Білого дому Джо Байденом, котрий зараз перебуває на саміті G20.

Зі Столтенбергом говорили про можливість запровадження 4-ї статті статуту НАТО, яка передбачає консультації між союзниками, якщо одні із країн-учасниць вважає, що її територіальній безпеці загрожують.

Байден пообіцяв Дуді всебічну підтримку у розслідуванні подій у Пшеводові. Пізніше він переговорив зі Столтенбергом. Байден скликав зустріч світових лідерів через випадок у Польщі.

Після розмови із Байденом Дуда близько опівночі зателефонував президенту України Володимиру Зеленському.  

Розмову з польським колегою провів також помічник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

НАТО і Пентагон заявили, що вони поки не можуть визначити приналежність ракет.  Альянс проведе екстрене засідання 16 листопада. Польща вирішила звернутися до 4 статті статуту.

Хоча російські кремлівські “політоголи” відразу почали писати, що G20 не зверне увагу на обстріл Польщі, все пішло по-іншому. Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що він збере на полях саміту на Балі нараду європейських країн через трагедію в Пшеводові. Президент Франції Еммалюель Макрон також заявив про намір обговорити ситуацію.

Загалом у переговорах, окрім Байдена, брали участь прем’єр Японії Кісіда Фуміо, прем’єр Великобританії Ріші Сунак, прем’єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Емманюель Макрон, глава Європейської ради Шарль Мішель, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, прем’єр Іспанії Педро Санчес, прем’єр Нідерландів Марк Рютте.

Падіння ракет у Пшеводові сталася в переддень сьомого засідання Контактної групи щодо України “Рамштайн”, яке має визначити допомогу, яку отримає Київ у подальшому.

МЗС Естонії заявило, що “Естонія готова захищати кожен дюйм території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею”.

Про солідарність із Польщею заявили Зеленський, президент Латвії Артіс Пабрікс та президент Євроради Шарль Мішель.

“Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б Російський терор пішов далі. Чим довше Росія Відчуває безкарність, тим більше буде загроз для всіх, до кого можуть дістати російські ракети”, – сказав Зеленський у своєму відео.

“Це реальність, про яку ми попереджали. Ми просили закрити небо, бо небо немає кордонів. Рукавички зняті. Час вигравати”, – написав міністр оборони України Олексій Рєзніков у Twitter.

Люблінське воєводство знаходиться по сусідству із Львівською та Волинською областями. 15 листопада ці області постраждали в наслідок ракетного обстрілу з боку росії.  У частині Львова та Луцька зникло світло. Загалом росія 15 листопада випустила по Україні більше 90 ракет.

Обстріл почався після того, як голова російського мзс сергій лавров покинув саміт G20. До того він сказав, що виступ президента Володимира Зеленського на саміті був русофобським. Також лаврова стурбував той факт, що Зеленський згадав про “День Д” – початок операції “Оверлорд” союзників у Нормандії проти військ гітлерівської коаліції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі