Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не всі як Дорі – вчені похвалили пам’ять золотих рибок

Важливо

Не варто недооцінювати золотих рибок! Дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) довели, вони можуть точно оцінювати відстань. Тепер давнє переконання про те, що золоті рибки мають слабку пам’ять або взагалі її не мають, науково спростоване.

Про це розповідає BBC.

“Не знаю, хто це придумав, що золота рибка не має пам’яті, але ми можемо сказати, що це не так”, – розповіла біолог Аделаїда Сібо.

Експеримент провели в Оксфордському університеті. Рибок поміщали у спеціальний акваріум з чорно-білими смужками шириною два сантиметри. Вчені домагалися, аби рибка, пропливши дистанцію у 70 сантиметрів, поверталась назад за їжею. Спочатку її спонукали розвертатися. Але за кілька місяців рибка вже сама знала, коли треба повернути назад.

За словами Аделаїда Сібо, рибки набагато розумніші, ніж про них думають. “Вони можуть навчитися розрізняти кольори, і вони мають обчислювальні здібності”.

На другому етапі експерименту в акваріумі замінили стінки. На нових чорно-білі смуги зробили вужчими. У результаті рибка пропливла необхідну кількість смужок, але дистанція скоротилася. Вісім із дев’яти риб точно згадали, коли повертатись, щоб отримати корм у винагороду.

Риба також продовжувала плавати на правильній відстані, навіть коли її стартову позицію змістили вперед.

За словами дослідників, результати показують, що золоті рибки оцінюють відстані, дивлячись на видимий рух візерунків у своєму оточенні. Його ще називають оптичним потоком.

Багато наземних видів, як відомо, використовують оптичний потік для оцінки відстані, але золоті рибки, здається, обробляють інформацію по-іншому.

Наземні тварини, включно з людьми та медоносними бджолами, оцінюють відстані, вимірюючи, як змінюється кут між їхніми очима та навколишніми об’єктами під час пересування. За словами дослідників, золота рибка, ймовірно, використовує кількість змін контрасту, які спостерігаються на шляху.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Мексиці рибалки спіймали рідкісну глибоководну рибу “Судного дня”. За легендами, її вважають провісником кінця світу. Ці жителі океанів з’являлися біля берегів Японії перед катастрофою атомної станції “Фукусіма-1”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі