П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кінець світу близько? – у Мексиці впіймали рідкісну рибу Судного дня (відео)

Важливо

У Мексиці рибалки спіймали рідкісну глибоководну рибу “Судного дня”. За легендами, її вважають провісником кінця світу. Ці жителі океанів з’являлися біля берегів Японії перед катастрофою атомної станції “Фукусіма-1”.

Про це пише New York Post.

“Невловимий мешканець глибин”, якого вдалося впіймати рибалкам, це оселедцевий король чубатий (Regalecus glesne) .

Згідно з записом Книги рекордів Гіннеса, це найбільша у світі кісткова риба. Зазвичай вона сягає 5 метрів завдовжки (при вазі 250 кг). Між тим, є зафіксовані екземпляри довжиною до 11 метрів, а за непідтвердженими – навіть 17 метрів. Оселедцевий король чубатий мешкає на глибині від 200 до 975 метрів нижче поверхні океану.

Плавають ці риби зазвичай головою догори –  положення майже вертикальне. При цьому вони підтримують від опускання тіло, питома вага якого більша, ніж вага води, і поступально переміщаються з невеликою швидкістю за рахунок хвилеподібних рухів довгого спинного плавця. Цікаво, що м’ясо оселедцевого короля неїстівне, від нього відмовляються навіть тварини. 

Забобони з цією рибою пов’язані з японською міфологією. Зустрічі моряків з гігантськими оселедцевими королями, що плавають біля поверхні, і напіврозкладені рештки оселедцевих королів, викинуті на берег, стали однією з основ історій про “морського змія”.  В оповіданнях його змальовували як чудовисько, що має кінську голову з вогненно-рудою гривою. За таку гриву, мабуть, приймали довгі промені спинного плавця, що утворюють «плюмаж» на голові риби.

А ще рибина вважається провісником катастроф. Оселедцевий король, відчуваючи сейсмічну активність Землі, піднімається з глибин перед землетрусами і цунамі. За це в народній міфотворчості його почали вважали їхніми провісниками. В японській міфології існує повір’я, що поява “короля” віщує лиха. За переказами, ці риби піднімаються на поверхню та підпливають до берегів щоразу, коли насувається цунамі.

Ці побоювання “підтвердилися” подіями 2011 року, коли на Японію обрушилась страшна трагедія у вигляді землетрусу та цунамі. Вониспричинили аварію на АЕС “Фукусіма-1”. Журналісти пишуть, що протягом двох років перед трагедією багато таких риб знаходили біля узбережжя островів.

Оселедцевий король – найбільша у світі кісткова риба. Фото – guinnessworldrecords

Проте у вчених є інше пояснення –  поява на поверхні оселедцевих королів пов’язана лише з поганим самопочуттям рибин. “Я вважаю, що ці риби піднімаються на поверхню, коли їхній фізичний стан поганий. Їх піднімає течія. Тому вони так часто мертві, коли їх знаходять”, – пояснив професор іхтіології Університету Кагосіма Хіроюкі Мотомура. Розмови про зв’язок з сейсмічною активністю існують багато років, але наукових доказів зв’язку досі немає.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американець Енді Мур у прямому сенсі впіймав на гачок скам’янілість риби у річці Міссурі. Вік решток оцінюють у 90 млн років. Спочатку він подумав, що це скелет оленя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі