Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Літаюче таксі з вісьмома гвинтами вирішить проблему заторів (відео)

Важливо

Китайська компанія XPeng Inc. провела в Об’єднаних Арабських Еміратах успішні випробування таксі, що літає. Це поки що прототип. Він не перевозить людей. Але у майбутньому такі машини можуть стати альтернативою наземному транспорту і вирішити проблему міських заторів, впевнені розробники.

Про тестування повідомляє Associated Press.

Компанія XPeng з Гуанчжоу підняла у повітря над районом Марина у Дубаї прототип свого електричного таксі. Нинішні випробування проходили з порожньою кабіною. Але компанія стверджує, що минулого року провела пілотовані льотні випробування двомісного транспортного засобу.

Конструкція має вісім гвинтів і може одночасно перевозити двох пасажирів. Розробники заявляють, що автомобіль може розганятись до швидкості 130 км/год. 

“Зараз ми у процесі випробувань. Ми крок за кроком виходимо на міжнародний ринок”, – каже головний менеджер Xpeng Aeroht Мін Цянь Цюй.

Сектор літаючих машин, як і раніше, стикається з багатьма обмеженнями. Так, час польоту поки що невеликий. Наприклад. протестований XPeng X2 може літати без підзарядки не більше 35 хв. Також немає інфраструктури та систем керування таким транспортом. Системи з вертикальним зльотом та посадкою (eVTOL) у теорії повинні забезпечувати швидку та доступну подорож в межах міста без спеціально обладнаних майданчиків для зльоту та посадки.

Очікується, що у майбутньому такі машини стануть альтернативою наземному транспорту і зможуть перевозити пасажирів містом високо над заторами.

XPeng – не єдина компанія, яка розробляє літаючі автомобілі. Десятки проєктів eVTOL розробляються по всьому світу. Проте лише кілька прототипів успішно протестували з пасажирами на борту. І, як очікується, мине ще багато років, перш ніж подібні апарати піднімуться в небо.

Проте, згідно з звітом XPeng, компанія планує розпочати “невеликі постачання” XPeng X2 вже за два роки.

“Ми очікуємо, що 2024 року буде готове нове покоління таких машин, а 2026-го ви побачите більше льотних випробувань. Ця машина важить 700 кілограмів. Але здалеку цього не видно, вона більше схожа на безпілотник”, – розповів виконавчий директор Торгово-промислової палати Дубая Омар аль-Хан.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Амстердамі запустили безпілотне водне таксі, що може перевозити людей каналами міста. Безпілотні човни Roboat створили науковці з Массачусетського технологічного інституту та Амстердамського інституту передових міських рішень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі