Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чарівна пігулка: вчені розробили препарат, який дозволяє їсти солодке і не товстіти

Важливо

Вчені з Техаського університету здоров’я Сан-Антоніо разом із дослідниками з Корнельського університету та Університету Пенсільванії розробили новий низькомолекулярний препарат CPACC. Він дозволяє їсти солодке, але при цьому тримати вагу під контролем, а також може запобігти ушкодженню печінки, діабету та проблемам з серцем. На цьому етапі досліджень пощастило тільки мишам.

Про це розповідає Interesting Engineering. 

Новий препарат пригнічує активність гена MRS2, який відповідає за транспортування магнію в мітохондрії, енергетичні центри клітин організму. Це дозволяє їм більш ефективно здійснювати метаболізм жирів та цукрів. Магній в організмі необхідний для регулювання рівня цукру в крові, кров’яного тиску та здоров’я кісток.

Однак результати показали, що надлишок цього елемента уповільнює вироблення аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ) в мітохондріях. Видалення гена MRS2, який необхідний для транспортування магнію в організмі, призвело до більш ефективного метаболізму цукру та жиру. Препарат, який дослідники назвали CPACC, дозволяє досягти такого ж результату, що і видалення гена.

В ході експерименту препарат вводили мишам, які дотримувались шкідливої дієти. Всі гризуни почали втрачати вагу і ставали стрункими. А їхня печінка більше не зазнавала несприятливого впливу.

“Йдеться про препарат, який може знизити ризик кардіометаболічних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт, а також знизити захворюваність на рак печінки, який часто настає внаслідок жирової хвороби печінки “, – повідомив автор розробки Мадеш Муїсвамі.

Наразі фахівці продовжують удосконалювати препарат. Вчені додають, що лікам потрібні додаткові дослідження та перевірки безпеки. Можливо, одного разу препарат відіграє важливу роль у боротьбі з ожирінням та його згубним впливом на людину.

За останніми даними ВООЗ, з 1975 року ожиріння у світі збільшилося втричі. На сьогодні понад 1,9 млрд дорослих вважаються людьми з надмірною вагою.

Але коли ж і люди зможуть проковтнути пігулку та схуднути, вчені поки що мовчать.

Раніше BitukMedia розповідало про новий диво-хліб, що допоможе не переїдати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі