Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

196 років потому: вчені спробували встановити причину смерті Людвіга ван Бетховена

Важливо

Причину смерті Людвіга ван Бетховена спробували встановити британські та німецькі вчені під керівництвом Кембриджського університету. Результати дослідження опубліковано у науковому журналі Current Biology. Науковці вважають, що причиною смерті легендарного композитора була “сукупність факторів“.

Бетховен народився в Бонні в 1770. Коли йому було близько 30, він почав втрачати слух, а у віці 48 років оглух майже повністю. При цьому він продовжував писати музику, але не грати на фортепіано. Також композитор страждав від захворювань шлунково-кишкового тракту та печінки.

Ще 1802 році, за 25 років до смерті, Бетховен зажадав, аби історію його хвороби вивчили та оприлюднили. Відтоді вчені висували безліч гіпотез щодо причин його смерті, не включали й спадкові захворювання. 2012 року Кембриджський університет вирішив розкрити таємницю загибелі композитора у віці 56 років. Група дослідників на чолі з Трістаном Беггом проаналізувала п’ять пасм волосся Бетховена, які зберігались в приватних колекціях, і на основі секвенування ДНК дійшла висновку про те, якими захворюваннями страждав композитор.

Про причини смерті композитора почали сперечатися практично одразу після його смерті, проте за два сторіччя дійти однозначного висновку так і не вдалося. Не змогли це з цілковитою впевненістю зробити й вчені з Кембриджу. Зокрема це стосується причини порушення слуху Бетховена, розповідає BBC.

Але певні результати все ж є. Вони з’ясували, що Бетховен мав генетичну схильність до захворювань печінки. Метагеномний аналіз показав, що за кілька місяців до смерті композитор був інфікований гепатитом В. Фахівці дійшли висновку, що Бетховен помер через тяжку хворобу печінки та вживання алкоголю у великій кількості.

Як розповів Трістан Бегг після вивчення записів композитора за останні 10 років його життя, Бетховен регулярно випивав, але скільки, науковцям оцінити складно. “Більшість його сучасників говорили, що за стандартами Відня початку XIX століття він пив помірно, проте швидше за все, йшлось про дози алкоголю, які сьогодні вважаються шкідливими”, – розповів він. “Якщо споживання алкоголю було великим протягом тривалого часу, то з огляду на генетичну схильність це могло стати причиною цирозу”, – сказав дослідник.

На сьогодні вчені припускають, що реальною причиною смерті могла стати сукупність факторів, і більш точно це зможуть визначити подальші дослідження.

26 березня виповнюється 196 років від смерті Бетховена. Останній представник “віденської класичної школи” помер на 57 році життя у Відні.

Як розповідало раніше BitukMedia, знайшовся унікальний рояль зі слідами укусів Томаса Едісона. Американський винахідник та підприємець був глухим і слухав крізь зуби. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі