Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Слухав крізь зуби – знайшовся унікальний рояль зі слідами укусів Томаса Едісона

Важливо

Колекціонеру роялів фірми Steinway Роберту Фрідману пощастило придбати унікальний інструмент. Чоловік впевнений, що той належав  американському винахіднику та підприємцю Томасу Едісону. На чорному лаковому покритті над клавіатурою роялю є скупчення неглибоких подряпин. Це сліди від зубів Едісона, який “слухав крізь зуби”. Зараз Фрідман шукає правильне публічне місце для свого історичного артефакту.

Про це розповідає New York Post.

Рояли фірми Steinway – об’єкт полювання для американського торговця Роберта Фрідмана. У січні цього року чоловік придбав черговий інструмент, що обійшовся йому у 45 тисяч доларів. На момент покупки колекціонер і гадки не мав, кому міг належати цей старовинний рояль.

Це з’ясувалося завдяки другові Фрідмана. Він музикант, а також вивчає історію звукозапису. Побачивши рояль, друг Фрідмана одразу помітив на ньому сліди від укусів. І висловив припущення, що їх міг залишити американський винахідник Едісон. Тоді Роберт Фрідман вперше почув про звичку Едісона кусати музичні інструменти та прилади для відтворення звуку, щоб краще чути музику.

Виявилось, що куплений рояль належав Томасу Едісону. Згідно з документами, він придбав його 1890 року за 725 доларів. Рояль стояв в його лабораторії в Нью-Джерсі. Відомо, що звучання інструменту здалося Едісону дуже хорошим.

Едісон з дитинства мав поганий слух. З віком глухота тільки посилювалась. При цьому Едісон багато експериментував із записом музики. Один з його видатних винаходів – фонограф. Інженер зі слабким слухом знайшов унікальний спосіб оцінити фортепіанну музику. Коли хтось грав, великий винахідник нахилявся до інструменту, просто над клавішами, і кусав піаніно. Він казав, що так «чує крізь зуби». Йому допомагали вібрації. 

Томас Алва Едісон – американський науковець і винахідник, автор винаходів, на які видано 1093 патенти США та 1239 патентів інших країн. Фото – wikipedia

“Можливо, цей рояль допоміг йому в роботі над приладами звукозапису”, – каже теперішній власник рояля Роберт Фрідман. Те, що це сліди від зубів, підтверджує й дружина продавця. Вона – стоматолог.

Але чи дійсно це сліди від зубів Едісона? Немає жодної відомої старої чорно-білої фотографії Едісона, який кусає рояль, щоб підтвердити це. Але про його звичку було відомо й раніше. Донька легендарного винахідника одного разу пригадала, як гість плакав, побачивши Едісона, який вгризається в рояль, коли хтось грав на ньому.

Для Фрідмана формулювання просте: це сліди від зубів, а хто б інший кусав рояль? “За останні 50 років у мене, мабуть, було кілька тисяч Steinways”, — сказав Фрідман. “Я такого ніде не бачив”. 

Фото – AP Photo/Michael Hill

Едісон винайшов фонограф у 1877 році. Коли через 13 років він придбав рояль, він експериментував із записом звуку. Едісон володів інструментом протягом десятиліть, тож, можливо, його використовували в ранніх записах.

Фрідман заробляє на перепродажі музичних інструментів. Але цього разу все інакше. Він не хоче, щоб історичний рояль Едісона знову потрапив до приватних рук. Торговець шукає відповідний музей і готовий продати покусаний інструмент без жодної націнки. “Я вірю, що це місце десь, де багато, багато, багато людей можуть його побачити”, — сказав Фрідман.

Як повідомляло раніше BitukMedia, хронічні нічні жахіття можна вилікувати музикою. Неврологи з Женевського університету (Швейцарія) встановили, що звуки фортепіано у рази знижують кількість поганих снів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі