П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лікувальна музика – звуки фортепіано допомагають у боротьбі з нічними кошмарами

Важливо

Хронічні нічні жахіття можна вилікувати музикою. Неврологи з Женевського університету (Швейцарія) встановили, що звуки фортепіано у рази знижують кількість поганих снів.

Про це повідомляє Cosmos Magazine.

Науковці виявили, що пацієнтам з хронічними нічними кошмарами можна допомогти за допомогою звуків. Їм вдалося знизити частоту страшних снів у 36 осіб, поєднавши два простих методи.

Учасники експерименту спочатку вигадували happy end для своїх кошмарів, а потім запам’ятовували його під один фортепіанний акорд. Музика під час сну активувала приємні спогади та заглушала страхи, вважають науковці.

За даними дослідників, щонайменше 4% дорослих людей постійно бачать страшні сни. Цей стан пов’язаний з поганим сном та частими пробудженнями, що може призводити до підвищеної тривожності та депресії.

Часто пацієнтам призначають так звану репетиційну терапію, де вони свідомо під час неспання згадують кошмар і переписують його сценарій на позитивний, з хорошим фіналом. А потім “репетирують” його протягом дня, запам’ятовуючи образи. Однак не всім така терапія допомагає.

Ще одне дослідження 2010 року повідомляло, що якщо людину навчити асоціювати один звук з якимось подразником, а потім відтворювати цей звук під час його сну, це реактивує пам’ять і змушує згадувати подразник.

Команда зі Швейцарії вирішила спробувати поєднати ці дані з репетиційною терапією, щоб підвищити її ефективність. 36 учасникам спочатку запропонували переписати свої найчастіші кошмари на позитивний лад та репетирувати їх протягом двох тижнів з фахівцями.

Потім половина добровольців пройшла сеанс звукової реактивації пам’яті, створивши зв’язок між гарною версією їхніх снів та музичним акордом. Друга половина була контрольною – без додаткового лікування.

Обидві групи отримали навушники, які надягали на ніч і відтворювали потрібний акорд кожні 10 секунд. Йдеться про фази швидкого сну, в яких найчастіше бувають нічні жахіття. На початку випробування у контрольної групи середній показник страшних снів дорівнював 2,58 на тиждень, а у групи з терапією звуком – 2,94.

Учасників протестували за два тижні. Терапія у контрольній групі дала результат – зниження до 1,02, а у звуковій групі – до 0,19. Через три місяці повторний аналіз показав, що кількість нічних кошмарів трохи зросла до 1,48 та 0,33 відповідно. Проте результат все одно залишався значно кращим за стартовий. Більше того, група зі звуковою терапією повідомила про збільшення щасливих сновидінь.

Різниця результатів говорить про ефективність лікування всього кількома нотами. І дає новий поштовх до вивчення того, як мозок обробляє емоції під час сну, зазначають науковці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, жителька Великої Британії знайшла кицьку-утікачку завдяки віщому сну. Дивина, але вона ніби дістала підказку, де улюблениця потрапила у пастку, і не помилилась.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі