П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Києві відкрилася виставка культурного надбання кримських татар

Важливо

31 жовтня у Скарбниці Національного музею історії України у Києві відкрилася виставка “MIRAS. Спадщина”. На ній, серед іншого, представлені зразки коштовностей та національного вбрання кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Укрінформ.

Те, що кримськотатарські старожитності знаходяться в скарбниці України  допомагає спростувати імперські та радянські міфи про півострів, каже  керівниця Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марія Томак.

“Виставка висвітлює історію України та роль кримських татар, на противагу міфам, що Крим начебто не був пов’язаний з Україною, – його подарував Хрущов, що кримськотатарський народ — не корінний народ або що це уламок якихось татар, хоча ми розуміємо, що киримли — це народ, сформований на цьому півострові”, – сказала вона.

На зображенні може бути: 1 особа та у приміщенні
На зображенні може бути: у приміщенніНа зображенні може бути: 3 людини та у приміщенніуНа зображенні може бути: у приміщенні

Усі фото: Скарбниця Національного музею історії України/Facebook

“Ця виставка не тільки про культуру – вона політична, і відповідає на питання “чий Крим?” – і він не російський точно. Він кримськотатарський, поєднаний історичним зв’язком з Україною”, – каже Токмак.

На виставці представлені зразки ювелірного мистецтва, традиційні жіночі головні убори, інший одяг, традиційне весільне обрядове приладдя та інші експонати.

Символи, закладені в орнаменті, притаманні як українцям, так і кримським татарам, каже кураторка виставки Есма Аджієва, – “бо вони позначають любов і повагу до батьків – це ті сенси, що нас поєднують”.

Як повідомляло BitukMedia, 25 жовтня Меджліс кримськотатарського народу відкрив у турецькому Стамбулі Координаційний центр із гуманітарних питань. Він допомагатиме евакуйованим із Криму українцям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі