Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Криміналісти реконструювали обличчя вампіра 18 століття

Важливо

Вчені відтворили обличчя чоловіка, якого стратили у XVIII столітті у штаті Коннектикут, США. Його стегнові кістки були розташовані навхрест – така позиція вказує на те, що місцеві жителі вважали його вампіром. Більше 200 років по тому технології дозволили побачити, як він міг виглядати.

Про це повідомляє Live Science. 

Cудмедексперти провели аналіз ДНК і дійшли висновку, що на момент смерті померлому було близько 55 років і він хворів на туберкульоз.

Світла шкіра, карі очі, каштанове або чорне волосся і трохи ластовиння – таким постало обличчя “вампіра” після 3D-реконструкції .

Беручи до уваги розташуванні ніг та черепа в могилі, дослідники підозрюють, що в якийсь момент тіло витягли з могили та перепоховали. У минулому так чинили з людьми, яких підозрювали у вампіризмі. Також історично склалося, що хворих на туберкульоз часто приймали за кровопивців.

Це була поширена практика – ховати “вампірів” зі схрещеними ногами, щоб вони не могли воскреснути з мертвих. Фото – MDPI, Базель, Швейцарія

Свою роботу судмедексперти розпочали із вилучення ДНК з рештків скелета чоловіка. З огляду на вік кісток – понад два сторіччя, це було непросте завдання.

Справа в тому, що коли кістки стають старими, вони руйнуються та фрагментуються. Ба більше, ці рештки  пролежали у землі сотні років, отже, до зразка ДНК також потрапили з навколишнього середовища бактерії та гриби.

При традиційному секвенуванні геному дослідники прагнуть упорядкувати кожну частину людського геному 30 разів (30-разове охоплення). У разі залишків, що розклалися, секвенування дало тільки 2,5-разове охоплення. Щоб доповнити ці дані, дослідники витягли ДНК з людини, похованої неподалік, яка, як вважалось, була родичем “вампіра”.

Крім зовнішності вчені також знають трохи більше про його минуле! “Прогнавши” ДНК “вампіра” через онлайн-генеалогічну базу даних, вони визначили, що чоловік був бідним фермером. Науковці навіть дали йому ім’я – Джон Барбер. Допомогла  епітафія з ініціалами та віком на момент смерті на його труні.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені з Університету Бредфорда (Велика Британія) за допомогою 3D-технологій реконструювали обличчя трьох небіжчиків XIV століття – жінки, священика з вовчою пащею та легендарного шотландського єпископа. Їхні останки знайшли 60 років тому в середньовічному склепі в Шотландії. Результат вражає реалістичністю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі