Вівторок, 19 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дива 3D-анімації – подивіться в обличчя середньовічних шотландців

Важливо

Вчені з Університету Бредфорда (Велика Британія) за допомогою 3D-технологій реконструювали обличчя трьох небіжчиків XIV століття – жінки, священика з вовчою пащею та легендарного шотландського єпископа. Їхні останки знайшли 60 років тому в середньовічному склепі в Шотландії. Результат вражає реалістичністю.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Вчені по черепах відновили обличчя трьох шотландців, які померли 800 років тому і були поховані в монастирі Уітхорн, що у шотландській області Дамфріс-і-Галловей.

Невідома жінка померла у віці 20 років і була похована на ложі з мушель. Її кам’яну труну знайшли робітники під час ремонту сховища монастиря у 1950-х роках. І тільки зараз сучасні комп’ютерні технології дозволили реконструювати обличчя невідомої.

Антрополог і судмедексперт Крістофер Рінн каже, що молода шотландка була надзвичайно вродливою. Її череп він назвав  найсиметричнішим з усіх, що він коли-небудь бачив. “Тканини обличчя ростуть у дитинстві та підлітковому віці, це не симетричний процес. Хвороба або навіть емоційна травма можуть порушити симетрію обличчя. Чим більше хвороб та травм у дитинстві, тим менш симетричним буде доросле обличчя”, – пояснив фахівець. Ймовірно, що за життя красуня займала високе становище.

Жінка була похована в кам’яній труні перед головним вівтарем, поряд з могилою єпископа Уолтера Вітхорнського. Відомо, що цей священнослужитель став епископом Вітхорнським у 1209 році. Поруч знайшли третій скелет – останки чоловіка з вовчою пащею. Він теж був священнослужителем і займав досить високе становище – інакше його б не поховали поряд з єпископом.

Фото – livescience.com

Вчений Крістофер Рінн скористався допомогою штучного інтелекту, щоб отримати максимально реалістичну реконструкцію облич давно померлих людей. В результаті вийшли зображення, які схожі на фотографії живих людей. “Я не хотів, аби ці обличчя виглядали як цифрова скульптура, тому, коли справа дійшла до м’язів, я виліпив їх з воску, а потім відсканував у 3D так само, як сканувались черепи”, – розповів Рінн у відеопрезентації проєкту. “Я додав фотографічні текстури, тобто процес вибору фотографій кількох різних людей, схожих на 3D-модель, а потім спроєктував їх на череп”. 

У майбутньому завдяки аналізу стабільних ізотопів кісток та зубів археологи планують з’ясувати, якої дієти дотримувалися ці люди у минулому.

Вітхорн називають колискою шотландського християнства. Тут знаходиться могила святого Нініана, місіонера VIII століття, який навернув піктів у нову віру. Також це місце народження Латінуса з Вітхорна, першого відомого християнина в Шотландії, який жив у середині V століття і згадується на Латинському камені — найстарішому християнському меморіалі в Шотландії. Наразі цією історичною пам’яткою керує благодійна організація The Whithorn Trust, яка і вирішила створити проєкт для вивчення життя мешканців Шотландії у Середньовіччя.

Як повідомляло раніше BitukMedia, турецький фотограф та адвокат Альпер Есільтас опублікував у своєму Instagram фотопроєкт під назвою “Ніби нічого не трапилось”. Це підбірка фотографій світових знаменитостей, які рано пішли з життя. Змоделювати зовнішність зірок допоміг Штучний інтелект.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі