П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У чому полягає найбільш небезпечний сценарій подальшої війни – Забродський

Важливо

Найбільш небезпечним варіантом подальшого розвитку війни є формування росією двох ударних кулаків – на Сумському на Запорізькому напрямках. Для їх створення можуть використати війська, відведені із Херсону.

Про це перший заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський повідомив у колонці для Укрінформу.

Виведені із Херсонського плацдарму російські війська можуть бути у короткий час перегруповані, доукомплектовані та перекинуті на два напрямки – Запорізький та Сумський. Завданням їх є оточення наших військ на лівому березі Дніпра.

“Завдання угруповань може полягати у нанесенні двох концентричних ударів з північного і південного напрямків. Північне угруповання, імовірно, може діяти за напрямком Суми – Полтава – Дніпро, південне – Запоріжжя – Дніпро”, – пише Забродський.

Якщо це росії вдасться, то задачею російського угрупування на Донбасі буде лише стримування там українських сил, аби ті не змогли дати відсіч на новоутворених ділянках фронту.

“Кінцевою ж військовою метою операції може бути омріяне стратегічне оточення угруповання ЗС України на лівому березі річки Дніпро”, – пише Забродський. Зокрема, росіяни можуть спробувати перерізати широкосмугові шосе Е50 і М03, важливі для постачання наших військ.

“При цьому безспірним вирішальним політичним результатом для рф може стати примушення України до перемовин з позиції тиску, аналогічної умовам березня поточного року», – повідомив Забродський.

Однак Україна знає, що цей план росіян не новий, розглядався ще навесні і має, що йому протиставити. Важливим є створення на Поліському і Волинському напрямках окремого об’єднання для дій в лісисто-болотяній місцевості, а також забезпечити військам на Донбасі можливість для автономних як обронних, так і наступальних дій.

“За певних умов, удари, наприклад, на Луганськ і Маріуполь можуть кардинально змінити оперативну обстановку”, – пише Забродський.

Як повідомляло BitukMedia, 29 жовтня дрони-човни типу USV атакували чотири російські військові кораблі у бухті біля окупованого Севастополя. Підтверджено, що пошкоджень зазнали щонайменше три судна. Одне із них – новий флагман Чорноморського флоту РФ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі