П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Секретний інгредієнт: новий диво-хліб допоможе не переїдати

Важливо

Знижує цукор у крові та захищає від зайвих кілограмів новий диво-хліб від британських науковців. Фахівці з Королівського коледжу Лондона та Інституту біологічних наук Квадрам замінили пшеничне борошно на нутове та дослідили реакцію людського організму. І вони були вражені.

Про це розповідає Phys.

Скуштувавши хліба з нутового борошна, люди довше почувалися ситими, а також у них знижувався рівень цукру в крові. Виявилось, що додавання цільнозернового нутового борошна з його характерною волокнистою структурою підвищує секрецію кишкових гормонів, що, своєю чергою, викликають відчуття насичення. 

Завдяки волокнистій структурі бобові культури мають корисні властивості, і вченим та лікарям вони давно відомі. Нут, сочевицю та квасолю рекомендують їсти для підтримки здорової ваги та зниження ризику серцевих захворювань.

Важлива умова – зберегти волокна, а звичайний помел на борошно знижує їхню ефективність. Сучасні харчові технології дали можливість виготовляти цільнозернове борошно, що допомагає зберігати структуру цільного продукту.

У новому дослідженні автори взяли для вивчення саме таке борошно — клітковинний порошок нуту. Інгредієнт додали до звичайного хліба замість пшеничного борошна у різних пропорціях: 30% та 60%, а в одну партію (для контрольної групи) не додавали зовсім. В експериментах брали участь здорові добровольці. Вони вживали хліб, після чого у них брали зразки крові для аналізу.

Хліб, що містив 60% порошку, викликав значне підвищення та тривале вивільнення анорексигенних гормонів, та передачу сигналів ситості в мозок з кишечника. А хліб з 30-відсоткового клітковинного нутового борошна знижував рівень глюкози в крові на цілих 40% у порівнянні зі звичайним хлібом з білого пшеничного борошна.

Такий ефект вчені пояснили повільним розщепленням крохмалю в клітковинному борошні при травленні. Тому автори наголошують, що для отримання користі від клітковини важлива її фізична форма при вживанні в їжу: збереження неушкоджених клітинних стінок уповільнює травлення, знижує глюкозу в крові та допомагає швидшому насиченню їжею.

Результати дослідження також можуть бути використані при виробництві не лише хліба, а й багатьох інших продуктів. Фахівці сподіваються звернути увагу харчової промисловості на те, що нут у комерційних рецептах може сприяти зниженню переїдання, ризиків ожиріння та діабету другого типу серед населення.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені з університету RMIT в Австралії розробили модифікований крохмальний продукт, який можна додавати в їжу. Кажуть, він не впливає на її смак, колір або текстуру. Але при цьому робить страву здоровішою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі