П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дочекались! “Невидиме волокно” зробить торти та піцу кориснішими

Важливо

Вчені з університету RMIT в Австралії розробили модифікований крохмальний продукт, який можна додавати в їжу. Кажуть, він не впливає на її смак, колір або текстуру. Але при цьому робить страву здоровішою.

Про це повідомляє Science Alert.  

Додавання корисної для травлення клітковини без шкоди для привабливості страви незабаром може стати набагато простіше. Вчені розробили волокно, яке може зробити будь-яку страву корисною.

“Невидиме волокно” називається FiberX. Його виготовляють з природних крохмалів, серед яких пшениця, кукурудза та маніок. Як і справжня клітковина, воно не піддається перетравленню в кишечнику людини, а отже, дозволяє мікроорганізмам покращувати процес травлення.

Команда, що стоїть за FiberX, каже, що його можна додавати до продуктів з низьким вмістом клітковини, таких як тістечка та піца –  щоб зробити їх здоровішими. Можна також додавати до продуктів з низьким вмістом калорій або низьким глікемічним індексом – хворі на діабет оцінять. 

“Тепер ми можемо додавати додаткову кількість клітковини в такі продукти, як білий хліб та інші основні продукти, не змінюючи смаку чи текстури. Саме це є однією з головних проблем з багатьма комерційно доступними харчовими добавками з клітковиною”, — каже харчовий технолог Асгар Фарахнакі з університету RMIT.

“Наш продукт навіть не помітний після додавання. Це все одно, як батьки ховають овочі в страву дитини, щоб зробити її більш поживною”.

Близько 80 відсотків вихідного крохмалю можна перетворити на харчові волокна за допомогою цього методу на даний момент. Зараз команда шукає більш екологічні, безхімічні способи застосування цієї конверсії до того, як FiberX запустять у масове виробництво.

Клітковина – це харчові волокна, які переробляються корисною мікрофлорою кишківника. Вона  покращує роботу травної системи та підтримує її здоров’я. Відомо, що вона допомагає запобігти ожирінню та діабету ІІ типу, а також знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Як повідомляло раніше BitukMedia, психологи Технологічного інституту Вірджинії та університету Мічигану виявили п’ять продуктів, які викликають у людей сильне звикання. Фактично йдеться про їжу, яка маніпулює нашою свідомістю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі