Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Viva Багет! ЮНЕСКО внесла французький батон до списку світової спадщини (ВІДЕО)

Важливо

Французький багет – білий батон з хрусткою скоринкою – внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Відповідне рішення ухвалили в рамках 17-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, яка проходить у Марокко. Зазначають, що об’єктом культурної спадщини визнано не лише сам хліб, а насамперед “ремісничі навички та культуру”, пов’язані з ним.

Про це повідомляє The Guardian.

“Виготовлення багетів вимагає певних знань та вмінь: їх випікають протягом дня невеликими партіями, а результат залежить від температури та вологості. Завдяки їм також народжується специфічна культура споживання, яка відрізняється від культури споживання інших видів хліба: наприклад, щоденний похід у пекарню за свіжим виробом та спеціальні стелажі, пристосовані для довгої форми багетів”, – йдеться у заяві ЮНЕСКО.

Французька делегація рішення комісії зустріла з радістю. На засіданні члени делегації з’явилися з багетами та розмахували ними. “Багет – це щоденний ритуал, базовий елемент у кожному прийомі їжі, синонім нашої культури спілкування та веселощів за столом”, – заявила Одрі Азуле, генеральний директор ЮНЕСКО та колишній міністр культури Франції.

Спочатку, крім багету, на почесні місця у списку претендували паризькі дахи та свято виноробства у комуні Арбуа у Бургундії, але їм перемога не дісталась.

З ініціативою включити багет до списку культурної спадщини ЮНЕСКО виступила федерація французьких пекарів. Її члени відзначили важливу економічну складову національного хлібобулочного виробництва. Раніше про це говорив і президент Франції Еммануель Макрон: “Багет – це повсякденне життя французів, а хліб – особлива історія, це кожен ранок, день та вечір французів. Йому заздрять у всьому світі”, – говорив він у 2018 році.

За даними ЮНЕСКО, щодня 12 млн французів купують багети. За секунду продається 320 багетів! Їх обовязково подають до столу як за сімейним обідом, так і у бістро та ресторанах. Вміння випікати пухкий та хрусткий багет передається пекарями з покоління в покоління. Кількість маленьких приватних пекарень у Франції за останні десятиліття скорочується під тиском великих мереж супермаркетів, але багет, як і раніше, залишається базовим продуктом харчування у країні.

У Франції також проводять конкурс на найкращий багет. Пекар, який здобуває у ньому перемогу, на рік стає постачальником хліба до резиденції президента Франції.

Список нематеріальних культурних об’єктів ЮНЕСКО поповнюється щороку. До нього вже входять, наприклад, неаполітанська піца, арабська кава та вірменський лаваш.

Як повідомляло раніше BitukMedia, ЮНЕСКО визнала борщ нематеріальною спадщиною України. Відповідне рішення ухвалено організацією 1 червня 2022 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі