П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені назвали 5 продуктів, які діють на мозок як наркотик

Важливо

Психологи Технологічного інституту Вірджинії та університету Мічігану виявили п’ять продуктів, які викликають у людей сильне звикання. Фактично йдеться про іжу, яка маніпулює нашою свідомістю.

Дослідження було опубліковане в журналі Addiction.

Морозиво, курячі нагетси, картопляні чіпси, печиво і  картопля фрі. От ті “наркотичні продукти”, що володіють здатністю викликати в людини харчову залежність. Ця їжа впевнено зрівнялася з тютюном!

“Як люди не можуть кинути палити, так само вони не можуть відмовитися від оброблених продуктів, незважаючи на небезпеку діабету та інфаркту”, – пишуть вчені.

Сильно оброблені, дуже солоні, а також солодкі жирні продукти здатні маніпулювати нашим настроєм та негативно впливати на здоров’я. У цьому вони також нагадують нікотин та наркотики. Залежна людина почувається спокійніше після сигарети або прийому психотропного препарату так само, як той, хто “підсів” на солодощі, після трьох кульок морозива.

Ще один нюанс, який варто мати на увазі: залежність від будь-яких речовин, де б вони не містилися – у медикаментах, продуктах чи тютюні – провокує збільшення дози. Щоразу організм все менш охоче реагує на звичну порцію. Якщо раніше в бістро вам вистачало маленької порції картоплі фрі (S), то незабаром захочеться взяти M, а там недалеко і до найбільшого варіанту – XL.

Коженіз п’яти продуктів – морозиво, курячі нагетси, картопляні чіпси, печиво і  картопля фрі – дійсно піддається сильній обробці під час приготування (наприклад, у фритюрі). Це означає, що регулярно вживати їх не варто, особливо якщо ви стежите за своєю вагою. Бо є ризик познайомитись з компульсивним (емоційним) переїданням. Йдеться про вживання величезної кількості їжі не через голод, а за звичкою, «за компанію», через стрес, нудьгу та з багатьох інших причин.

Як повідомляло раніше BitukMedia, жінки, які в першому триместрі вагітності споживають навіть помірні дози кофеїну, народжують дітей зростом трохи нижче середнього. До восьми років різниця сягає вже 2 см. Таких висновків дійшли американські вчені з Національного інституту здоров’я. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі