П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небезпечний кофеїн – у шанувальниць кави народжуються діти маленького зросту

Важливо

Жінки, які в першому триместрі вагітності споживають навіть помірні дози кофеїну, народжують дітей зростом трохи нижче середнього. До восьми років різниця сягає вже 2 см. Таких висновків дійшли американські вчені з Національного інституту здоров’я

Про це розповідає CNN.  

Кетрін Грантц та її колеги проаналізували результати двох тривалих спостережень. Фахівці відстежували стан здоров’я кількох сотень вагітних жінок, а потім і дітей, яких  вони народили, аж до восьмирічного віку.

Зокрема, при цьому вимірювали рівні кофеїну та його метаболіту, параксантину, у крові вагітних. Вчені співставили результати цього моніторингу з даними про зріст та вагу новонароджених, а потім і доросліших дітей. Різниця у зрості ставала помітною до чотирьох років, а до восьми сягала вже 1,5-2,2 см.

Вплив кофеїну на цей показник простежувався навіть у дітей тих матерів, які споживали менше 50 мл кофеїну на добу. Вони явно не зловживали кавою, адже рекомендованомий рівень –  до 200 мл.

Автори наукової роботи припускають, що метаболіти кави здатні проникати через плаценту та порушувати реакцію на гормони росту в ембріона.

Але поки це лише припущення. Саме дослідження не демонструє ані механізмів, ані причинно-наслідкового зв’язку. Виявлено лише кореляцію між помірними і великими кількостями кофеїну в крові вагітних жінок і зростом народжених у них малюків.

Науковці вже давно придивляються до можливих негативних ефектів споживання кави під час вагітності. Зокрема, кілька років тому було показано кореляцію між кавою та зниженою вагою новонароджених.

Як повідомляло раніше BitukMedia, помірне споживання кави продовжує життя та зменшує ризик хвороб серця. Такий висновок зробили фахівці Науково-дослідного інституту серця та діабету Бейкера (Австралія). В їхньому розпорядженні були 450 тисяч людей і три види кави – мелена, розчинна і навіть кава без кофеїну.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі