П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Покавуємо? Названо різновид кави, що знижує ризик хвороб серця

Важливо

Помірне споживання кави продовжує життя та зменшує ризик хвороб серця. Такий висновок зробили фахівці Науково-дослідного інституту серця та діабету Бейкера (Австралія). В їхньому розпорядженні були 450 тисяч людей і три види кави – мелена, розчинна і навіть кава без кофеїну.

Про це повідомляє Science Daily.

Вчені взялись з’ясувати, як різні сорти та форми приготування одного з найпопулярніших напоїв впливають на роботу серця. Вони використовували Британський біобанк, щоб вивчити взаємозв’язок між типами кави та розвитком різноманітних серцево-судинних захворювань.

З науковцями “співпрацювали” близько півмільйона людей у віці від 40 до 69 років. Умовою початкового етапу дослідження були відсутність аритмії та інших хронічних захворювань судин і серця. Усі піддослідні вказали, який тип кави і скільки разів на день випивають.

Спостереження тривали 12 років. За цей час смертність склала 6,2% (померли 27 809 осіб), а серцево-судинні захворювання діагностували у понад 43 тис. За даними медичних карт, усі види кави були пов’язані зі зниженням ризику вказаних захворювань та смертності від будь-яких причин. Найкраще показала себе мелена кава в кількості не більше двох-трьох філіжанок на день.

Порівняно з контрольною групою смертність була нижчою серед поціновувачів меленої кави (на 27%), без кофеїну (на 14%)  та розчинної кави (на 11%) . А ймовірність хвороб нижча на 20%, 6% та 9% відповідно.

Дещо випадала з картини аритмія — її діагностували у понад 30 тис. учасників. Кава без кофеїну тут не працювала. Але завдяки меленому і розчинному напоям аритмія, зокрема миготлива, зустрічалась рідше. При цьому найнижчий ризик був в групі, де мелену каву пили по чотири-п’ять філіжанок в день.

“Цілком ймовірно, що сполуки, які не містять кофеїну, були відповідальні за позитивний взаємозв’язок між вживанням кави, серцево-судинними захворюваннями і виживання”, – прокоментував дослідження Пітер Кістлер, професор Науково-дослідного інституту серця та діабету Бейкера.

Отже, споживання всіх трьох досліджених видів кави не суперечить здоровому способу життя. За умови, що напій споживається у помірних кількостях, – такий висновок зробили австралійські дослідники.  

Зрозуміло, що потрібно враховувати наявність супутніх захворювань, за яких лікарі застерігають від кави. Але у всіх інших випадках пристрасть до напою, що бадьорить, може стати цілком корисною для серця звичкою.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Львові переселенець переробив велосипед на мобільну кав’ярню. Чоловік працює в Скнилівському парку і готує каву в джезві на піску.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі