П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мільярд людей у ​​всьому світі ризикує втратити слух — тривожні результати нового дослідження

Важливо

Міжнародна команда вчених досліджувала наскільки небезпечним для молодих людей є перевищення допустимої гучності музики у навушниках або на розважальних заходах. За оцінкою вчених, своїм слухом сьогодні постійно ризикують близько 1 мільярда молодих людей.

Про це повідомляє Guardian.

Втрата слуху загрожує насамперед підліткам та молодим людям віком від 12 до 34 років. Основний супутній чинник — навушники з надто гучною музикою. Такого висновку дійшли вчені-медики з Південної Кароліни (США) у своєму метадослідженні. 

Аналіз наукових публікацій за попередній рік показав: гучні звуки перевантажують сенсорні клітини та структури вуха. Якщо ж вплив буде надто довгим, пошкодження можуть стати незворотними: з’явиться шум у вухах, а слух помітно зменшиться.

Дослідники підрахували, що глобальна кількість підлітків та молодих людей, які потенційно ризикують втратою слуху, коливається від 0,67 до 1,35 мільярда, або від 8% до 17% від усього населення Землі. Якщо події розвиватимуться за критичним сценарієм, людство ризикує стати цивілізацією глухих.

Безпечним рівнем шуму, нагадаємо, прийнято вважати 85 децибелів. Це автомобільна траса в годину пік. Звичайна розмова – це 60 децибелів, шум фена – 90. А музика в навушниках – всі 105 децибелів. А на концерті рівень звуку буде трохи більшим, ніж шум бензопили — 112 децибелів.

Як зрозуміти, що музика надто гучна? Провідний автор дослідження, отоларинголог з Медичного університету Південної Кароліни Лорен Діллард попереджає: вірна ознака, що звук шкідливий – це дзвін у вухах. Якщо ви чуєте його, треба наскільки можна дати вухам відпочити.

На концертах краще триматися подалі від динаміків, а навушники обирати із функцією фонового шумоподавлення. Ну і, звичайно, не варто слухати надто довго музику на максимальній гучності.

При прослуховуванні музики з постійним перевищенням гучності слух пошкоджується необоротно. Про це варто пам’ятати в молодості, щоб не шкодувати потім.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, зараз понад 430 млн людей у всьому світі страждають на тяжку втрату слуху.

Як повідомляло раніше BitukMedia, якщо в музичній композиції є настільки низькі звукові частоти, що люди їх навіть не чують, активність на танцполі зростає майже на 12%, встановили нейробіологи з Університету МакМастер (Канада). Басові ноти можуть покращувати почуття ритму та змушувати людей рухатися спонтанно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі