П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Суд у Гаазі – Захід прощається зі страхом перед росією

Важливо

Євген Магда
Директор Інституту світової політики

17 листопада окружний суд Гааги в Нідерландах засудив росіян Ігоря Гіркіна та Сергія Дубінського, а також українця Леоніда Харченка до довічного ув’язнення за збиття рейсу МН17. Вирок винесли заочно, але більш важливо – що це початок розвінчення міфологізації росії.

Найперше, що зробив суд Нідерландів – він підтвердив, що кількарічні потуги російської пропаганди довести, що у збитті літака винна Україна і ламаного євроцента не варті.

Друге – суд показав, що до трагедії причетні люди, які воювали на боці самопроголошеної ДНР.

Третє – це елемент справедливості. Я думаю, що нас найближчим часом очікує позов родин загиблих у катастрофі.

Суд країни із певними традиціями і поглядами продемонстрував, що він працює. І це, на мою думку, важливо. Це один із моментів деміфологізації росії. Це прощання західного світу зі страхом не так, щось зробити стосовно росії і щось “не так” зробити стосовно її громадян. Тим більше, що Гіркін – публічний персонаж.

росія сприймає судовий процес у гаазі як серйозну загрозу

Суд не назвав конфлікт, який на той час точився в Україні, міжнародним. Думаю, тому що для цього просто не вистачило доказів. Та й ми розуміємо, що судді не змогли піти супроти норм міжнародного права, адже ніхто не називає росію стороною конфлікту на момент збиття літака. Суд Нідерландів не може бути «сферичним конем у вакуумі», який діє поза межами правового поля усього західного світу.

Хто конкретно віддавав наказ, робили це на державному рівні у росії чи ні, суд теж не зміг відповісти. Судді не знайшли офіційний наказ про те, щоб відправити “Бук” до України – очевидно, що ці документи уже просто знищені. Росія намагалася впливати на розслідування. Суд шифрував свідків, аби не вказувати їхні дані – але росія намагалася впливати і на цей процес, підірвати довіру до нього. Все це свідчить, що росія сприймає все це як серйозну загрозу, а не дрібничку.

російська пропаганда сіла у калюжу і гучно пускає бульки

 Але куди більш важливо, що суд все ж встановив, що літак збили із непідконтрольної Україні території. Тепер російська пропаганда, яка придумувала “диспетчера Карлоса” і безліч інших нісенітниць просто сіла в калюжу і гучно пускає там бульки. Вони будуть продовжувати брехати. Але будь-хто, прочитавши вирок, зрозуміє, з якого боку збили той нещасний літак і хто убив тих нещасних людей.

Крім того, варто зрозуміти, що окружний суд Гааги – це не міжнародно інстанція, це не міжнародний суд ООН. Міжнародний суд таку справу не факт що взагалі розглядав би – просто тому, що для цього треба була б згода усіх сторін, в тому числі і росії. Це суд власне Нідерландів і діяв він за місцевим правом і відповідно до особливостей національного правосуддя Нідерландів. Донедавна росія була одним із основних їхніх економічних партнерів, але на борту літака загинули понад 200 її громадян, і вони не змогли не реагувати.

Я розумію, що українська громадськість хоче, щоб рішенням суду Гіркіна просто повісили у Гаазі. Але нинішній судовий вирок є прецедентом. Він є важливим, оскільки зараз Україні бореться за створення міжнародного трибуналу, який би розслідував і судив росію за злочини, вчинені на території України. І створення такого  трибуналу буде хоч і не прямим, але наслідком сьогоднішнього рішення у Гаазі.

рішення суду у гаазі – це крок до трибуналу на росією

Тож зараз рішення суду Нідерландів відповідає й інтересам України і справедливості. Це дозволить українським юристам, які працюють над створенням трибуналу для засудження росії за злочини, скоєні під час війни, аргументувати – ось, є відповідний прецедент, де було засуджено виконавців. Ми маємо виходити на вищий рівень і шукати  можливості. Маємо створити трибунал на кшталт Нюрнберга. Для безпрецедентної у ХХІ столітті російської агресії потрібно створити унікальний суд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі