Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Привіт, Сара!”: в арабському світі з’явився перший робот зі штучним інтелектом (ВІДЕО)

Важливо

Саудівська Аравія презентувала свого першого робота зі штучним інтелектом (ШІ). Це жінка на імя Сара. Вона розмовляє арабською, виконує популярні місцеві танці та відповідає на запитання.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Робота Сару показали на техно-конференції LEAP23 в Ер-Ріяді.

Скажеш їй “Привіт, Сара!”, і вона підтримає розмову. В робота вбудовано камеру, яка для розпізнавання людей використовує штучний інтелект.  Система легко розпізнає різні арабські діалекти, аналізує речення і розуміє їхню суть. Це дозволяє їй давати коректні відповіді, а ще краще – вона може надіслати їх у текстовому варіанті.

Роботів у Саудівській Аравії стає дедалі більше і всім знаходиться робота. У 2022 році місцеві інженери презентували одразу кілька роботів для читання Корану, читання проповідей та виголошення азана (заклику до молитви) у найсвященнішій для ісламу мечеті в Мецці.

У жовтні 2017 року Саудівська Аравія стала першою країною в світі, яка надала громадянство роботу на ім’я Софія, створеному гонконгською компанією Hanson Robotics. Софія дебютувала в Future Investment Initiative в Ер-Ріяді та сказала: “Для мене велика честь і пишаюся цією унікальною відзнакою. Це історичний факт — перший робот у світі, який отримав громадянство”.

Враховуючи проблему з правами жінок у країні, багато хто сприйняв таке рішення як іронію. Тоді правозахисники вказували – безглуздо й абсурдно те, що робот, створений чоловіком, може лише за день набути вищого соціального статусу, ніж жіноче населення всієї Саудівської Аравії.

Вже за місяць після цього Софія закликала до збільшення прав для жінок у Саудівській Аравії. “Софія – великий захисник прав жінок, прав усіх людей”, – сказав тоді генеральний директор Hanson Robotics Девід Хенсон.

Цей крок стався після того, як жінки в усьому світі через соціальні мережі вказали на той факт, що Софія так легко отримала громадянство в країні, яка навіть не дозволяє жінкам керувати автомобілем.

Як розповідало BitukMedia, неймовірно схожа на жінку робот-касирка з’явиться у Дубаї (ОАЕ). Її завдання – подавати напої та балакати з клієнтами. А в Музеї майбутнього працює робот-гуманоїд на ім’я Амека. “Це найдосконаліший робот-гуманоїд у світі”, – стверджують розробники.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі