Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В абсолютно чудовому стані – любитель знайшов таємничий давньоримський артефакт

Важливо

Археолог-любитель із Англії знайшов “абсолютно унікальний” зразок серед римських додекаедрів у світі. Ці артефакти часів Римської імперії зазвичай добре збрежені. Це міг бути окультний предмет древніх кельтів, але ніхто не знає їх справжнього призначення

Про знахідку повідомляє CNN.

Давньогрецький філософ Платон стверджував, що Земля, якщо поглянути згори, схожа на м’яч, сшитий із 12 шматків тканини і яскраво розфарбований. Можливо, саме це значення мали давньоримські дванадцятигранники. Можливо, вони використовувалися у астрономії, астрології чи окультних практиках. А можливо були просто приладом для в’язання рукавичок. Версій існує безліч, але точної немає. Римські додекаедри називають “одною із найбільших археологічних знахідок”.

Загалом дванадцятиграників за весь час знайшли 130, із них 33 у Британії. Pаніше BitukMedia писало, що згадок про додекаедр немає в жодному письмовому джерелі. Крім того, ці фігурки часто знаходять біля місць поховань. І лише у регіонах, де за часів Римської імперії жили племена галлів або кельтів. Це дозволяє припустити, що на цих територіях використовувався якийсь магічний культ, з яким пов’язані додекаедри.

Цього разу додекаедр знайшов мешканець села Нортон-Дісней і член місцевого клубу любителів історії та археології.

Предмет має діаметр 8 см та 12 отворів різного розміру. Йому близко 1700 років. 4 травня його виставлять у музеї Лінкольна, де він пробуде до вересня.

У заяві музею додекаедр називають “абсолютно унікальним” і “одним із найбільших серед відомих”.

Ще унікальною його рисою є те, що цей артефакт повністю непошкоджений, на відміну від інших знайдених. Також знайдений зразок розвіює деякі популярні версії щодо призначення таких предметів.

Усі відомі дванадцятигранники мають різний розмір. Отже це не еталон і не предмет для вимірювання чогось, каже секретар клубу археологів любителів із Нортон-Дісней Річард Паркер.

Також на предметі нема слідів пошкодження, потертостей, що свідчило б про носіння чи часте використання. Отже це не інструмент ремісника чи іншого майстра.

Додекаедр знайшли поруч із маленькою фігуркою бога-вершника, яка, припускає Паркер, мала велике духовне значення. Тож його версія, що дванадцятигранник мав релігійне чи ритуальне призначення.

“Очевидно, що той, хто його зробив, і ті, хто його використовували, вважали його великою цінністю”, — каже Паркер. – “Тож мала бути дуже важлива причина, чому його поклали у землю у такий спосіб».

“Римляни були дуже забобонними людьми, і зазвичай їм потрібні були знаки, які дозволяли їм приймати рішення у повсякденному житті”, – додає Паркер.

Як повідомляло BitukMedia, двоє археологів-аматорів виявили на датському острові Зеландія бронзовий диск із зображенням одного з найвідоміших античних правителів – Олександра Македонського. Артефакт датують ІІ-ІІІ століттями нашої ери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі