Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З кучерями і рогами: знайдено унікальне зображення Олександра Македонського

Важливо

Двоє археологів-аматорів виявили на датському острові Зеландія бронзовий диск із зображенням одного з найвідоміших античних правителівОлександра Македонського. Артефакт датують ІІ-ІІІ століттями нашої ери.

Про це повідомляє Arkeonews.

Фін Ібсен та Ларс Даніельсен обстежили металодетектором місцевість поблизу міста Рінгстед. Розмір знайденого ними артефакту – 28 мм. Він був відлитий із бронзового сплаву із вмістом свинцю. Свою знахідку Ібсен та Даніельсен передали до музею.

Експерти вважають, що артефакт прикрашав щит або іншу зброю. Це символ Олександра Македонського, якого легко впізнати за хвилястими кучерями і баранячими рогами, які в нього на честь давньогрецького бога Зевса Аммона.

“Це унікальна знахідка в Скандинавії, пов’язана з однією з найвідоміших постатей у світовій історії”, – прокоментував Фрірк Ольденбургер, археолог з музею Вестшелланд. Він пояснив, що артефакти були виготовлені близько 200 року нашої ери, в епоху, яка називається римською залізною добою.

Раніше подібні артефакти знаходили у болоті неподалік міста Сканнерборг. Як зазначають дослідники, знахідка пов’язана з ключовим моментом в історії Данії — битвою при Іллеруп Едал (Illerup Ådal). У ІІ-ІІІ ст. нашої ери відбулась велика битва, в якій зійшлися дві німецькі армії. Одна з них виступала за римського імператора Каракала, який вважав себе живим втіленням Олександра Македонського.

Фото – Museum Vestsjaelland

Переможці принесли зброю, що залишилася, в жертву богам і кинули її в озеро. За час дослідження археологи виявили у ньому близько 16 тис. предметів зброї, зокрема мечі, щити, списи, луки та стріли.

Як розповідало раніше BitukMedia, шукач скарбів з Великої Британії знайшов сотні стародавніх монет вартістю 23 тис. фунтів стерлінгів. 63-річний Міккі Річардсон займається пошуком підземних артефактів лише кілька місяців. Свій металошукач чоловік виграв у конкурсі в соцмережі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі