П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи наблизилися до розгадки таємниці римських додекаедрів. Знаєте, що воно таке?

Важливо

У Бельгії знайшли фрагмент загадкового артефакту, відомого як римський додекаедр. Знайдений у полі уламок, як очікують, допоможе знайти відповідь на запитання: навіщо дві тисячі років тому на півночі Європи робили такі фігурки?

Про це розповідає Live Science.  

Археолог-аматор Патрік Шорманс знайшов у полі поблизу фламандського містечка Кортессем фрагмент бронзового артефакту, відомого як римський додекаедр. Йому, як вважають, понад 1600 років. Вивчивши знахідку, фахівці дійшли висновку, що додекаедр був  розбитий навмисне, можливо, під час якогось ритуалу. Не виключено, що це відкриття допоможе вченим розкрити таємницю цих предметів.

Фрагмент, знайдений у полі поблизу міста Кортессем у Фландрії, явно є частиною римського додекаедра. Зображення – Kris Vandevorst/Flanders Heritage Agency

Що таке додекаедр? Ці артефакти є бронзовими порожнистими правильними дванадцятигранниками, складеними з п’ятикутників. У кожній грані такого додекаедра пророблено великий отвір, а кожен кут має опукле кругле заклепування. Розміри варіюються від 4 до 11 см у діаметрі, а їхній вік датується I-V століттями.

Перший римський додекаедр знайшли в XVIII столітті в Англії. Відтоді у Великій Британії, Нідерландах, Бельгії, Німеччині, Франції, Австрії, Швейцарії було виявлено близько 120 подібних об’єктів. 

Яке призначення цих фігурок археологи не знають досі. Є тільки припущення. Наприклад, додекаедри могли бути складовою якоїсь римської зброї. Або ці предмети могли використовувати для потреб сільського господарства як календар. Можливо також, додекаедри були частинами інструментів для вимірювання відстаней.

Цілий римський додекаедр, знайдений біля давньоримських стін міста Тонгерен у Бельгії в 1939 році. Зображення – Gallo-Romeins Museum Tongeren

А ще є версія, до якої схиляється більшість фахівців. Згідно з нею, ці артефакти використовували під час магічних ритуалів – ворожіння або віщування майбутнього. Ці практики користувались популярністю в Римській імперії. Але з приходом християнства опинились поза законом.

Можливо, тому згадок про додекаедр немає в жодному письмовому джерелі. Крім того, ці фігурки часто знаходять біля місць поховань. І лише у регіонах, де за часів Римської імперії жили племена галлів або кельтів. Це дозволяє припустити, що на цих територіях використовувався якийсь магічний культ, з яким пов’язані додекаедри.

Як вважає Гвідо Креемерс, куратор Галло-Римського музею в бельгійському місті Тонгерен, свіжа знахідка може пролити більше світла на призначення цих об’єктів. По-перше, аналіз сколів на уламку дозволив зробити висновок, що додекаедр був розбитий навмисно. Можливо, на фінальній стадії якогось ритуалу, що яка раз і може говорити на користь магічної гіпотези.

Крім того, це перший випадок, коли точно задокументували всі обставини, за яких об’єкт було знайдено. Адже досі вчені мали справу лише з додекаедрами з приватних або музейних колекцій, де і як вони були виявлені, залишалося невідомим.

Пам’ятник у вигляді додекаедра в Тонгерені, найдавнішому місті Бельгії. Фото – Arterra Picture Library / Alamy

Уламок з Кортессема змусив археологів уважно вивчити прилеглу територію. Як наслідок, було знайдено фрагменти стін, які, як припускають, належали римській віллі. Розкопки тривають.

Як повідомляло раніше BitukMedia, зазирнути всередину 800-річного артефакту вдалось фахівцям Лейбницького центру археології (Німеччина). Йдеться про підвіску, виявлену в середньовічній помийній ямі під час розкопок на території Старого міста в Майнці у 2008 році. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі