П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У дикій природі вперше помітили тварину, що лікує себе рослинами. Це орангутан

Важливо

Науковці в Індонезії вперше помітили, як суматранський орангутан Ракус робить собі компрес із пережованих рослин. Таким чином мавпа спромоглася за місяць вилікувати серйозну рану на щоці. Це перший задокументований подібний випадок.

Про це повідомляє BBC.

Орангутан міг успадкувати таку поведінку від спільного предка людини і людиноподібних мавп, припускають науковці.

“Вони наші найближчі родичі і це вказує, що ми маємо певні спільні риси із ними. Ми у більшій мірі схожі, ніж відмінні”, – каже керівниця дослідження, біолог доктор Ізабелла Лаумер з Інституту Макса Планка в Німеччині.

Орангутан Ракус мешкає у національному парку Gunung Leuser. Його помітили із великою раною на щоці у червні 2022. Ймовірно, він отримав її під час бійки із суперником.

Фото: Аrmas

Потім науковці помітили, як Ракус жує стебло та листя рослини під назвою Акар Кунінг. Вона відома науковцям за протизапальнми та антибактеріальними властивостями, а також використовується для лікування малярії та діабету.

Ракус кілька разів поливав утвореною рідиною свою рану протягом семи хвилин, а потім прикладав до рани пожоване листя на півгодини так, аби воно повністю вкрило рану.

Через місяць рана на щоці Ракуса повністю зажила.

Науковці дійшли до висновку, що Ракус знав, що він використовує ліки, бо орангутани дуже рідко їдять конкретну цю рослину. І більш того – він знав час, протягом якого слід проводити лікування. Спочатку він накладав пасту, потім більш тверді частинки рослини.

Також Ракус відпочивав у цей час більше, ніж зазвичай – близько півдня. Припускають, що таким чином він одужував від поранення.

У 1960-х науковці уже фіксували, що шимпанзе ковтають ціле листя, не жуючи його, із лікувальною метою. Але виготовлення і накладання компресів на рану у дикій природі побачили вперше.

Як повідомляло BitukMedia, нещодавно День народження відзначила Белла – найстаріша мавпа світу серед орангутанів. Їй 63 роки. Доглядальники із німецького зоопарку у Гамбурзі, де живе мавпа, кажуть, що вона у “своєму найкращому стані”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі