П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені планують воскресити птаха, вимерлого 300 років тому

Важливо

Науковці планують оживити величезнего нелітаючого птаха додо із острова Маврикій в Індійському океані. За проект взялася Бет Шапіро, професор екології та еволюційної біології Каліфорнійського університету в Санта-Крус, та її команда. Унікальних птахів винищили європейські колонізатори у XVII ст.

Про ініціативу розповідає CNN.

Додо став жертвою колонізаторів. Моряки привезли шкідників, таких як пацюки, які шкодили велетенському птаху. Крім того, додо не боявся людей, тому його вполювати було легко. Вид вимер протягом кількох десятиліть. Птаха вперше помітили у 1500-х роках португальські моряки. До 1681 року він уже зник.

Проект із клонування залучатиме досвід у розшифровці ДНК із зразків з далекого минулого, технології редагування генів і синтетичній біології. Науковці сподіваються, що проект відкриє нові методи збереження птахів.

Шапіро є провідним палеогенетиком у Colossal Biosciences, стартапі з біотехнології та генної інженерії. Його заснували підприємець Бен Лемм і генетик Гарвардської медичної школи Джордж Черч. Черч працює над клонуванням шерстистого мамонта, сумчастого вовка та тасманійського тигра.

Шапіро каже, що вони практично розшифрували геном додо. Наступним кроком буде порівняння геному із ДНК нині живого нікобарського голуба і вимерлого дронта-самітника, гігантського нелітаючого голуба, який колись жив на острові поблизу Маврикія. Це найближчі родичі птаха додо.

Потім вони доповнять геном клітин родичів додо тими генами, які характерні конкретно для цього птаха – це буде чимось схоже на Парк Юрського періоду.

Шапіро каже, що в експерименті планують використати первинні статеві клітини – ті, з яких мають утворитися сперматозоїди та яйцеклітини. Для цього яйцеклітину будуть редагувати. Однак, організм, який народиться, не буде додо на 100%, це буде все-таки гібрид. Проте, такий експеримент уже відбувався – курка вилупилися із яйця, яке знесла качка.

Досвід редагування генів може захистити популяцію інших, нині існуючих птахів, в умовах зміни клімату та скорочення ареалів, каже Шапіро.

Як повідомляло BitukMedia, професори Імперського коледжу Лондона Джозеф Тобіас та Роберт Вільямс змогли зафіксувати в Гані смугастого пугача, якого в країні востаннє бачили в дикій природі у 1870-х роках. Це один із найменш вивчених видів сов.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі