Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дитині вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора

Важливо

Однорічній дитині вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора. Унікальну операцію провели у Дитячій лікарні Святого Миколая. До цього кроку в Першому медоб’єднанні Львова готувались кілька років.

Про це розповідає медична установа на своїй сторінці у Фейсбуці.

Хлопчик Андрійко дістав опіки 25% шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Дитина потягнула чайник за дріт, той перекинувся й облив її кипʼятком. 1-річного потерпілого одразу доправили до опікового блока Дитячої лікарні Святого Миколая. Стан малюка вдалось стабілізувати, але його шкіра місцями була настільки уражена опіками, що про самостійне відновлення вже не йшлось.

Опікові хірурги вирішили застосувати до лікування Андрійка революційний для України підхід. Вони зняли уражені фрагменти тканини й перекрили рани шкірою посмертного донора. “Так роблять в розвинених країнах вже десятиліттями. До цього кроку в Першому медоб’єднанні Львова готувалися кілька років”, – зазначають медики. 

Вони пояснюють, що донорська шкіра не здатна прижитися і може перебувати на тілі пацієнта до кількох тижнів. Але мета такої пересадки – захистити обпечені ділянки та створити максимально природні, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран умови. І дійсно, вже за кілька тижнів після цього Андрійко був готовий до наступного кроку – аутотрансплантації – закриття уражених ділянок вже власною шкірою. 

Опікові хірурги вирішbkb застосувати до лікування Андрійка революційний для України підхід, до якого готувались кілька років. Зображення – Facebook/Перше медичне об’єднання Львова.

Хлопчика Андрійка вже виписали з лікарні. До своїх лікарів повертається лише на перев’язки. Попереду в дитини реабілітація, яка має сповільнити ріст рубців.

Перший в Україні банк посмертної донорської шкіри та довгострокового зберігання еритроцитів відкрили в Києві 2 березня 2023 року. Це стало можливим, зокрема, завдяки минулорічним змінам до закону про трансплантацію. 

Донорська шкіра має низку переваг порівняно з синтетичними замінниками і сприяє загоєнню ран власною шкірою, пояснив очільник МОЗ Віктор Ляшко. За його словами, у США цю технологію використовують вже близько 40 років, однак в Україні ця опція була дотепер недоступною.

Створення Банків шкіри зараз актуальне як ніколи. Адже, опіки – одна з найчастіших причин травматизації військових та цивільних під час війни. Багатьох поранених доправляють саме до Львова.

“Застосування донорської шкіри дає змогу закрити глибокі дефекти, найкращим чином підготувати рани до подальших операцій та значно пришвидшити процес одужання. І важливо, що відтепер завдяки трансплантації донорської шкіри наші медики можуть рятувати життя не лише дорослих пацієнтів з опіками, а й дітей з усієї України”, – йдеться у повідомленні Першого медоб’єднанні Львова.

Раніше BitukMedia розповідало про першу трансплантацію серця, яку провели в Одесі. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі