Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вдихайте глибше: психологи назвали аромат, який знижує агресію за кермом

Важливо

Певний запах послаблює стрес та агресивність під час керування автомобілем, навіть якщо провокаційних ситуацій на дорозі не уникнути. Це виявили психологи з Центру досліджень мозку, працездатності та харчування Університету Нортумбрії (Велика Британія). Ви здивуєтесь, наскільки добре ви знаєте рослину, аромамасло якої знижує агресивну поведінку водіїв.

Про це розповідає Daily Mail.

Результати  випробувань виявилися такими вражаючими, що експерти закликають випускати спеціальні ароматизатори з цією ефірною олійкою. Йдеться про м’яту перцеву. Саме її через дифузор розпорошували психологи під час експерименту.

Для випробування набрали півсотні британських студентів віком від 18 років, які вже мали права та досвід водіння. В експерименті вони керували не справжнім автомобілем на реальній дорозі, а “їхали” на симуляторі водіння віртуальної реальності (VR). Учасникам не повідомили, що тестують з їхньою допомогою аромат — для них це було дослідження використання VR, що моделює кермування.

Учасників випадково розділили на дві групи: у першій поруч працював дифузор з олією м’яти перцевої, друга – не піддавалася впливу будь-якого запаху. Перші п’ять хвилин водіям давали вести “машину” у спокійній обстановці, але наступні 15 на віртуальній дорозі ставали справжнім водійським пеклом: інші водії могли порушувати правила, різко гальмувати чи виїжджати на смугу руху учасника без вказівки на поворот. Такі дії, як правило, провокують стрес, викликають гнів і навіть лють.

Реакцію піддослідних фіксували одразу з кількох сторін: програмне забезпечення записувало агресивну поведінку, а два дослідники спостерігали за вербальними сигналами люті.

Аналіз отриманих даних продемонстрував, що у групі, яка вдихала аромат м’яти перцевої, агресія виявлялася на 16,7% менше, ніж в контрольної. Також під впливом запаху були значно кращі показники спокою, пильності та стресостійкості.

За висновками дослідників, запах м’ятної олії справді знижує агресію за кермом, навіть якщо водій опиняється у стресових ситуаціях. Автори пропонують власникам авто використовувати аромамасло щодня. Позитивну та заспокійливу дію аромату вчені пояснюють тим, що сполуки в ефірній олії м’яти мають антидепресивну дію на мозок. Отже, тепер обрати ароматизатор для машини буде простіше.

Як розповідало раніше BitukMedia, зацвіла одна з найсмердючіших квіток у світі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі