Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відновили вишиванку дочки гетьмана Скоропадського – допомогла донедавна втрачена картина

Важливо

Вишиту сорочку Єлизавети Скоропадської, дочки гетьмана Павла Скоропадського, відтворив український бренд етнічного одягу Etnodim. Допомогла картина, яка вважалася втраченою. На ручну вишивку майстриня Олеся Черкасова витратила 156 годин.

Про це йдеться на сайті бренду.

“Робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та фотографії Скоропадської. У розробці орнаменту та крою сорочки Скоропадської у нагоді стали експертиза в регіональних особливостях Полтавської вишивки, відкриті діджитал архіви приватного зібрання “Відкрита скриня” та колекції Музею Івана Гончара”, – розповідають на сайті бренду.

Фото – Etnodim

Портрет Гетьманівни Скоропадської раніше вважався зниклим. Але з’ясувалося, що весь цей час картина зберігалася у будинку жителів невеличкого містечка в баварських Альпах, лижному курорті Оберстдорф. Саме там до кінця життя й проживала гетьманівна. Власниця картини Катарина Шалль сама звернулася до київського Музею гетьманства і розповіла, що портрет вцілів. Йдеться про картину, яка вважалася зниклою під час Другої світової війни і лише як репродукція тиражувалася на листівках, розповідає Zaxid.net. Гетьманівна в українському вбранні асоціювалась на чужині з образом України.

Віднайдений портрет Єлизавети Скоропадської. Автор – Ольга Мордвінова

За словами фермерки Катарини Шалль, портрет невідомої жінки приніс додому її батько – тоді 15-річний колекціонер марок. Коли у місцевій газеті він побачив оголошення про те, що в Оберстдорфі ліквідовують якесь домогосподарство, вирушив туди на пошуки чогось рідкісного для своєї колекції. Але на місці за дверима побачив картину, його вразили кольори та зображена на ній жінка. Господар віддав її без грошей, бо збирався викидати на смітник. Німецький підліток приніс портрет додому і повісив у своїй дитячій кімнаті. Портрет там провисів останні 40 років, доки його не помітила вже доросла Катарина. Жінка взялась з’ясовувати, що то за незнайомка на полотні. Завдяки функції пошуку зображень Google знайшла музей у Києві та дізналася багато інформації про людину з картини.

Родина Шалль в Оберстдорфі (Німеччина) з портретом Єлизавети Скоропадської. Фото – Marie Claire

Авторка картини – художниця Ольга Мордвінова, яка товаришувала з родиною Скоропадських і писала на замовлення їхні портрети та українських гетьманів. Наймолодша донька Скоропадського Олена передала цю серію портретів до Музею гетьманства. Не вистачало одного – Єлизавети.

Єлизавета Павлівна Скоропадська – талановита мисткиня, громадська діячка та амбасадорка України з козацького старшинського роду Скоропадських, родовід яких ведеться з 17 сторіччя.

Після нетривалого гетьманування Павло Скоропадський з родиною емігрував в Європу. З 1918 року жили в Швейцарії, Берліні, а після Другої світової переїхали в Баварію. Єлизавета мала освіту скульптора. В Оберстдорфі Єлизавета прожила до кінця життя, але своїм обов’язком вважала покласти життя на користь України. Її сестра Олена Отт-Скоропадська писала, що національна свідомість Єлизавети була дуже гострою: “У моєї сестри… все, що не було українським, з самого початку вважалося малоцінним”.

Поки триває повномасштабна війна рф проти України, віднайдений портрет Єлизавети Скоропадської зберігатимуть у Німеччині. А відновлену вишиту сорочку від Etnodim передали до колекції Музею Гетьманства. А копію реконструйованої сорочки можна придбати на сайті бренду.

Відтворена вишиванка Єлизавети Скоропадської з Музею гетьманства. Фото – Марина Олійник

Як розповідало раніше BitukMedia, 15-річна вінничанка Маргарита Яценко увійшла до  Національного реєстру рекордів України. Вона вишила мапу України розміром 108 на 86 см – і це поки що найбільша подібна робота, створена дитиною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі