Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прийняли за Шевченка чи Сталіна – у підвалі старої в’язниці знайшли барельєф польського лідера

Важливо

У музеї міста Здолбунів на Рівненщині під час розкопок підвалу старої в’язничної кухні знайшли барельєф зі зображенням Юзефа Пілсудського. Силует очільника каральних операцій проти українців у 30-х роках ХХ ст. розкопали у зливній ямі.

Про це повідомляє Суспільне.

Музейники розкопують зливні ями колишньої в’язниці, які після 1939-го стали туалетом, розповідає в.о. директора Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський. Ями складаються із двох пройомів

В одному із пройомів розкопали тисячі людських зубів, бо після закриття в’язниці у 1954 році там спочатку зробили станцію швидкої допомоги, а потім — стоматологію, і в ту яму викидали зуби.

У другому пройомі знайшли кістки, скляні пляшки та раптово – барельєф польського державного діяча.

Суспільне

“Спочатку подумали, що Шевченко, бо з вусами і зачіскою, як його зазвичай зображають. Коли трохи відкопали з землі, то зрозуміли, що не Шевченко. Припустили, що Сталін, бо який шмат металу до нього пристав і здавався, як люлька біля рота. А потім почали його мити і знайшли орлика, польського герба на комірці. І таким чином вийшли не те, що це Юзеф Пілсудський, звірили його з іншими зображеннями”, – розповідає Чижевський.

Він припускає, що барельєф Пілсудського висів на стіні начальника поліції чи коменданта в’язниці. Його, ймовірно, викинули на смітник представники радянської влади, коли прийшли на захід України у 1939-му.

Пілсудський був прем’єром Польщі у 1926-28-му та 1930-му. Із 1926-го до своєї смерті у 1935-му був також Міністром оборони. У 1934-му підписав “Декларацію про незастосування сили між Німеччиною та Польщею”. У 1935-му відзначився співпрацею із гітлерівською Німеччиною.

Уряд Пілсудського проводив політику полонізації України, а у 1934-му заснував концтабір для українських політв’язнів.

Тепер барельєф стане частиною музейної експозиції у підвалах й ілюсруватиме історію 1922-1939 років, коли у Здолбунові була польська влада. Адже у 1924-му Здолбунів став першим прикордонним містом між Польщею та Радянським Союзом.

Як повідомляло BitukMedia, на території замку князів Острозьких у Дубні на Рівненщині знайшли дивне поховання, яке датують приблизно 2 тис. років. Могила не має артефактів для більш точної ідентифікації, а саме положення померлого не відповідає християнській традиції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі