Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На території знаменитого українського замку знайшли дивне древнє поховання

Важливо

На території замку князів Острозьких у Дубні на Рівненщині знайшли дивне поховання, яке датують приблизно 2 тис. років. Могила не має артефактів для більш точної ідентифікації, а саме положення померлого не відповідає християнській традиції.

Про це повідомляє Суспільне.

Під рештками будівлі часів Київської Русі, де знайшли керамічну писанку, розкопали дивну могилу, яку датують проміжком між VIII-V ст. до н.е та III-IV ст. н.е.

Поховання знаходилося на глибині 3,5 м. Поза померлого не є характерною для християнського обряду, кажуть дослідники.

“Похований був орієнтований головою на схід. Ліва верхня кінцівка — зігнута у лікті і щільно притиснута кісточками кисті до плеча. Права верхня кінцівка — зігнута у лікті і розташована в області грудей. При цьому верхня частина кістяка похованої особи була дещо повернута на бік”, – розповідає завідувач відділу історії державного історико-культурного заповідника Дубна Юрій Пшеничний.

Час поховання визначити не вдається, оскільки поруч із покійником немає інвентаря.

“Лише випадкові знахідки, в заповненні навколо кістяка, а саме фрагменти посуду вельбарської, черняхівської культур, а також могилянської групи ранньозалізного віку вказують, що це поховання відбулося у проміжку між VIII-V століттям до нашої ери та III-IV століттям нашої ери”, – каже Пшеничний.

Поверх поховання знаходяться рештки трьох будівель. Найновіша з них –  XII — першої половини XIII ст. Вона перерізає споруду X ст. Обидві будівлі, ймовірно, житлові. Також тут знаходиться яма, поки що частково досліджена, яка перерізає споруду Х ст. У ній і знайшли вище згадану писанку.

Як повідомляло BitukMedia, мешканці Луцька під час повітряних тривог ховаються в укритті в підвалі Окольного замку. Його збудували у XIV ст. Це може бути найстаріша діюча споруда цивільного захисту в Україні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі