Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні знайшли тисячолітню писанку – тепер її можна роздивитися у 3D та почути

Важливо

Українські науковці оцифрували писанку XI-XII століття. Її знайшли у замку у Дубні на Волині. Тепер модель рідкісного спадку Київської Русі можна роздивитися у 3D, через VR та почути, як писанка калатає.

Про це повідомив Дубенський замок на сторінці у Facebook.

Писанку давньоруського часу знайшли у листопаді цього року під час археологічних шурфувань – вертикальних розкопок. Артефакт знайшли у ямі із битим посудом.

Судячи із візерунку та кольору, писанку виготовили київські ремісники. Такі керамічні яєчка виготовляли у майстернях, що спеціалізувалися на виготовленні керамічних полив’яних плиток на підлогу. Це був дорогий вид декору будинку.

Писанка ж була образом народження та оновлення світу, могла слугувати оберегом для приваблення добробуту та достатку вдома, а також відлякувати злих духів, кажуть історики.

Писанка належала комусь із мешканців окольного города – у той час на місці бастіонного замку ще були житлові будинки. Там стояли заможні двори бояр, купців та ремісників, наближених до княжих посадників Дубна, чи й самого князя. Тож писанка потрапили до Дубна торговими шляхами.

Тепер науковці її оцифрували. Роздивитися керамічне яйце можна із усіх боків ось тут.

А ось тут можна почути, як вона калатає.

Як розповідало BitukMedia, на Волині місцевий мешканець знайшов у селі Древині (Володимирський район) глиняну писанку XI-XII стотілля і передав її до фондів краєзнавчого музею. Виріб зовні покритий поливою та розписами, а всередині має калатальце – музичний інструмент. Тепер знахідка стане частиною експозиції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі