П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Продовження не буде: спадкоємці Толкіна виграли суд проти автора фанфіка за “Володарем перснів”

Важливо

Amazon та очолювана нащадками британського письменника Джона Р. Р. Толкіна компанія Tolkien Estate виграли суд проти Деметріуса Поліхрона. Цей американський письменник випустив книгу — неофіційне продовження “Володаря перснів”. За рішенням суду, твір Поліхрона створено без дозволу та підлягає знищенню.

Про це повідомляє Variety.

Деметріус Поліхрон опублікував свою книгу під назвою “Братство короля” у 2022 році. Чоловік планував, що вона стане першою частиною нової семитомної фентезі-епопеї про вигаданий Толкіном світ Середзем’я. Свій перший твір він назвав “ідеальним продовженням” історії Толкіна, але світового визнання не дістав – тільки виклик до суду і чималий штраф.

Цікаво, що судову тяганину першим розпочав саме Поліхрон. Спочатку публікація його книги пройшла непоміченою. І у квітні 2023 року письменник вирішив привернути увагу до свого твору та подав позов проти компаній Tolkien Estate та Amazon, звинувативши їх у крадіжці його ідей для створення серіалу “Володар перснів: Персні влади”. За це Поліхрон вимагав від відповідачів $250 млн. компенсації.

Суд Каліфорнії цей позов відхилив, аргументуючи, що саме книга Поліхрона є прямим порушенням авторських прав. Тут вже не розгубились колишні відповідачі – оформили зустрічний позов проти Поліхрона за порушення авторських прав.

Під час оголошення вироку суддя назвав початкову претензію Поліхрона щодо захисту своїх авторських прав “нерозумною” та “необґрунтованою”. Пояснюючи своє рішення, суддя зазначив, що всі персонажі Поліхрона були буквально списані з “Володаря перснів”, тому його претензії на авторські права не мали сенсу.

Суд зобов’язав його відшкодувати Amazon та Tolkien Estate судові витрати у розмірі $134 тис. Ба більше, всі випущені примірники “Братства короля” авторства Деметріуса Поліхрона — як паперові, так й електронні – підлягають знищенню. Письменнику видали безтермінову заборону на подальшу публікацію будь-якого фан-фікшна (непрофесійної фанатської творчості) за творами Толкіна.

“Спадкоємці сподіваються, що винесеної заборони та присудження відшкодування судових витрат буде достатньою, аби відвадити інших осіб з аналогічними намірами”, – прокоментував рішення суду юрист правонаступників Толкіна у Великій Британії Стівен Майєр.

За даними Variety, з авторськими правами на франшизу “Володар перснів” все складно, оскільки більшість прав на трилогію “Володар кілець” і “Хоббіта” належать шведській ігровій групі Embracer, яка минулого року придбала їх в Saul Zaentz Co за $395 млн.

Tolkien Estate зберігає деякі права на відчуження цієї власності, серед яких телевізійні серіали з восьми або більше епізодів (саме так вони створили “Персні влади” з Amazon), а також володіють іншими творами Толкіна.

Як розповідало раніше BitukMedia, раніше невідомий вид жаб виявили вчені в горах Еквадору. Ці річкові жаби – просто красуні – з блідо-рожевими очима та пальцями із золотавими та чорними цятками. Ніби щойно із Середземʼя. Тому й отримали назву на честь письменника-фантаста.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі