П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Я виграла в лотерею”: штучний інтелект врятував життя 62-річній жінці

Важливо

Як і мільйони людей в США, про штучний інтелект (ШІ) Даян Белон читала в новинах. Вона навіть не підозрювала, що технологія одного дня врятує їй життя. У 62-річної жінки діагностували найсмертоносніший у світі вид раку на багато років вперед завдяки аналізу крові за допомогою ШІ.

Про це розповідає Daily Mail.

У 2017 році Даян Белон (Dianne Balon) побачила презентацію Molecular You — біотехнологічного стартапу з Ванкувера. Того часу ця організація тільки запустила новітній аналіз крові, що охоплює понад 250 біомаркерів. Результати цього аналізу зчитувались в базі даних за допомогою програми штучного інтелекту, навченої, зокрема, знаходити найменші зміни в імунних маркерах і найбільш незначні запалення.

Даян Белон з канадського Едмонтона завжди з особливою увагою ставилась до свого здоров’я. Вона вирішила перевірити новий аналіз на собі. З 2018-го до 2022 року вона щорічно здавала аналізи крові. Це обійшлось їй загалом в 700 доларів.

2022-го результати показали дуже високий рівень запалення в її організмі, зміни в деяких метаболітах і білках. Це стало великою несподіванкою – пані Белон була стрункою, не мала жодних симптомів, вона завжди правильно харчувалась і взагалі стежила за своїм здоров’ям. Здавалось, вона не має жодних підстав підозрювати, що вона хвора.

Але з результатами тесту від Molecular You Белон прийшла до свого сімейного лікаря, і той направив її на традиційний аналіз крові. Його результати показали, що хвилюватись нема про що.

Жінку ця відповідь не задовольнила, і вона переконала лікаря направити її на біопсію та сканування. І тільки після цих обстежень з’ясувалося, що у Даян ракове ураження підшлункової залози і просто неймовірно високий рівень раково-ембріонального (карциноембріонального) антигену (CEA). CEA – це білок, який зазвичай міститься в тканині ембріону, яка розвивається в утробі матері. У дорослих аномальний рівень CEA може бути ознакою раку. Його невелике підвищення спостерігається у 20–50% хворих на доброякісні захворювання кишечника, підшлункової залози, печінки та легенів, але показники Даян були тривожними — за її словами, перевищували норму в тисячі разів.

В результаті жінці провели операцію з видалення частини підшлункової залози і видалення селезінки. Таким чином, Даян врятували від смертельно небезпечної хвороби. За словами хірурга, який проводив операцію, утворення могло перерости у повноцінний рак підшлункової залози.

Даян Белон зробила аналіз крові за допомогою штучного інтелекту, який привів до висновку, що вона на шляху до “повномасштабного раку підшлункової залози”.

“Я неймовірно вдячна. Штучний інтелект врятував мені життя, я виграла в лотерею”, каже Даян Белон. “Я знаю, що мені неймовірно пощастило… чого не скажеш про більшість людей”.

Рак підшлункової залози щороку вражає приблизно 66 тис. американців і вбиває близько 52 тис. людей – це робить його одним із найбільш смертоносних видів раку. Він часто розвивається непомітно та викликає симптоми, які відкидаються через інші причини.

Приблизно у 80 відсотків діагностованих випадків рак перебуває вже на третій або четвертій стадії на момент первинної оцінки – це означає, що хвороба невиліковна і для операції занадто пізно.

Тест Molecular You наразі доступний лише в Канаді та в невеликій кількості клінік у США, але компанія сподівається масштабувати тести пізніше цього року.

Як розповідало раніше BitukMedia, британські дослідники розробляють ароматизовані льодяники на паличці, які потенційно можуть виявити рак ротової порожнини. В основі цих смоктульок – матеріал, відомий як “розумний” гідрогель. Він вловлює білки в людській слині. Припускають, що цей метод допоможе обійти існуючі інвазивні та часто незручні діагностичні процедури.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі