Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Швидко, смачно, ефективно: розробляють льодяники, які допоможуть виявляти рак

Важливо

Британські дослідники розробляють ароматизовані льодяники на паличці, які потенційно можуть виявити рак ротової порожнини. В основі цих смоктульок – матеріал, відомий як “розумний” гідрогель. Він вловлює білки в людській слині. Припускають, що цей метод допоможе обійти існуючі інвазивні та часто незручні діагностичні процедури.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Вчені з Бірмінгемського університету у Великій Британії розробляють ароматизовані льодяники на паличці, які б допомагали діагностувати рак ротової порожнини. Для роботи над проєктом вчені мають грант у 350 тис. фунтів стерлінгів від благодійної організації Cancer Research UK та Ради з досліджень інженерних та фізичних наук.

Очікується, що нова розробка стане більш м’якою та швидкою альтернативою існуючим методам. На сьогодні діагностика раку ротової порожнини – це біопсія та назоендоскопія (введення через ніс або рот гнучкої трубки з камерою на кінці). Ці методи вважаються ефективними, аде водночас болісними, незручними і такими, що вимагають спеціальних навичок.

Льодяники з “розумним” гідрогелем – принципово новий метод. Поки пацієнт смоктатиме ароматизований лоліпоп, матеріал зможе вловлювати білки в слині. Деякі з цих білків можуть бути біомаркерами раку. Пізніше дослідники візьмуть зразки, розріжуть гідрогель у лабораторії та проаналізують упіймані частинки.

Проєкт вже пройшов кілька етапів тестування, і зараз дослідники працюють з фокус-групами, щоб визначити відповідні смаки для льодяників.

Новий метод може стати неінвазивним та навіть приємним методом діагностики раку ротової порожнини. Крім цього, він здатний значно спростити і прискорити цей процес – льодяники можуть видавати в кабінетах лікарів загальної практики. Так зникне потреба у візиті до ендоскопіста – спеціаліста, який за допомогою оптичної апаратури оцінює стан, функцію та розташування гортані, стравоходу, шлунка, початок дванадцятипалої, прямої, сигмоподібної, поперечно-ободової і термінального відділу тонкої кишки. Через свої спеціалізовані навички цей фахівець зазвичай сильно навантажений.

Раніше BitukMedia розповідало про новий додаток для смартфонів, який виявляє вушні інфекції з точністю 93%.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі