Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені звертаються до ШІ, щоб зробити смак пива ще кращим

Важливо

Дослідники з Бельгії вдаються до допомоги штучного інтелекту для покращення смаку свого пива. Алгоритм успішно впорався з аналізом хімічного профілю пива, тобто концентрації у ньому різних хімічних сполук. Цим він допоможе створювати нові рецепти з покращеним смаком. Але фахівці переконані – майстерність броваря ніхто не перевершить.

Про це розповідає The Guardian.

Бельгійське пиво вже давно славиться своєю різноманітністю, якістю та традиційністю. Тепер дослідники кажуть, що вони використали силу штучного інтелекту (ШІ), щоб зробити продукт ще кращим.

Професор Кевін Верстрепен з університету KU Leuven, який керував дослідженням, каже, що ШІ може допомогти розібратися в складних взаємозв’язках сприйняття аромату людиною.

“Пиво, як і більшість харчових продуктів, містить сотні різних ароматичних молекул, які вловлюються нашим язиком і носом, а потім наш мозок об’єднує їх в одну картинку. Однак сполуки взаємодіють одна з одною, тому те, як ми сприймаємо одну з них, також залежить від концентрації інших”, — пояснив Верстрепен.

Щоб створити базу даних для навчання алгоритму ШІ, науковцям спочатку самостійно слід було виміряти концентрації понад 200 хімічних речовин, які можуть впливати на смак пива. Для цього вони протягом п’яти років протестували 250 варіантів бельгійського пива — алкогольного та безалкогольного — 22 різновиди. Водночас результати щодо смаку напоїв зібрали із понад 180 тисяч відгуків споживачів про сорти пива на онлайн-ресурсі для оцінювання напою.

Віддавши зібрані дані на оброблення алгоритму машинного навчання, він навчився виявляти, які хімічні речовини та в яких концентраціях відповідатимуть за смак, що подобається споживачам найбільше.

Завдяки алгоритму науковці також змогли виявити специфічні та неочікувані сполуки, які допомагають отримати пиво з новим і покращеним смаком. Вони сподіваються, що їхній інструмент допоможе покращити контроль якості та розробку нових рецептів пива, а можливо, що й інших напоїв також.

Але поціновувачам бельгійського пива не варто хвилюватися, що нові технології можуть порушити багату спадщину. За словами Верстрепена, майстерність пивоварів залишається життєво важливою. “Моделі штучного інтелекту передбачають хімічні зміни, які можуть оптимізувати пиво, але це все ще залежить від броварів – починаючи з рецепту та методів пивоваріння”, — сказав він.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські сиророби та пивовари зі штату Орегон об’єдналися, аби створити пиво із сиром із “блакитною” пліснявою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі